Obilježeno 150 godina postojanja najstarije srednje škole u Crnoj Gori

"Pozvali smo ljude iz Vlade da se uključe u proslavu jubileja najstarije crnogorske srednje škole, ali oni nemaju vremena"
110 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2013. 21:09h

Svečanom akademijom u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici obilježeno je 150 godina postojanja Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i 200. godišnjica Njegoševog rođenja.

"Kao škola i Mitropolija crnogorsko-primorska pozvali smo ljude iz Vlade Crne Gore da se uključe u proslavu jubileja najstarije crnogorske srednje škole. Iako je nedjelja, iako smo u centru Podgorice, oni nemaju vremena. Kao da je mnogo da poslije osvećenja hrama opet budu tu. Nikada nije mnogo, ali ne ljutimo se", kazao je u pozdravnoj besjedi rektor Bogoslovije, protojerej Gojko Perović.

On je istakao da je uz pomoć donatora tokom ove godine renovirana upravna zgrada Bogoslovije, da se radilo i na đačkom internatu da bi nastava i život u školi bili osavremenjeni.

"Bogoslovija je nastala u vremenu kada je u Evropi vladao princip da se obrazovanje gradi na otklonu od crkve. Baš u tom vremenu crkva osniva na Cetinju školu. I danas, kada sve vrvi od slične priče, crkva ostaje osnovni motor društvenog ozdravljenja i čovjekoljublja", rekao je Perović.

Nakon rekotra Perovića, svečanu besjedu održao je profesor Predrag Vukić.

U prisustvu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, crkvenih velikodostojnika i brojnih gostiju, uslijedio je program koji su izveli učenici Bogoslovije, njihov hor i recital, djeca iz cetinjske škole vjeronauke i hor Sv. apostola i jevanđeliste Marka iz Podgorice.

Galerija

Bonus video: