Istraga protiv Milenka Rabrenovića: Medenica zloupotrijebila funkciju?

Radulović smatra neprihvatljivim da se Medenica miješa u istragu prijetnji Oliveri Lakić i očekuje reakciju udruženja sudija ili tužilaca
306 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2013. 17:22h

Da li je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica zloupotrijebila funkciju, te eventualno počinila krivično djelo kada se kod zamjenika podgoričkog tužioca Saše Čađenovića raspitivala za istragu protiv Milenka Rabrenovića, zavisi od toga da li je tražila da on nešto preduzme u tom predmetu, smatraju advokati koje su “Vijesti nedjeljom” juče kontaktirale.

Svakako je neprimjereno da se neko iz vrha pravosudne vlasti miješa u konkretan postupak, dodaju oni, pa treba insistirati da stranke u sporu vide sadržaje službene zabilješke koju je Čađenović proslijedio višim tužiocima.

“Udruženje sudija se brzo angažovalo kada je bio predlog da se zabrani komentarisanje prvostepenih sudskih presuda. Tada su bili vrlo oštri, pa bi i u ovom slučaju trebalo da se raspitaju o čemu se radi i javno da se oglase”

Rabrenović je pod istragom da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić, a zbog pokušaja uticaja na ishod postupka u istom predmetu podignuta je optužnica protiv bivšeg šefa kriminalistike u Podgorici i Budvi Siniše Stojkovića.

“Neprihvatljivo je da neko iz vrha sudske vlasti interveniše u predmetu.

U najmanju ruku tužilac je trebalo da reaguje kao u slučaju Stojkovića”, smatra advokat Veselin Radulović.

To je, dodaje on, miješanje predsjednika Vrhovnog suda u istragu, pa je za očekivati da se oglasi udruženje sudija ili tužilaca.

“Udruženje sudija se brzo angažovalo kada je bio predlog da se zabrani komentarisanje prvostepenih sudskih presuda.

Tada su bili vrlo oštri, pa bi i u ovom slučaju trebalo da se raspitaju o čemu se radi i javno da se oglase”, dodao je on.

Neinformisanost ili strah?

Veliki broj advokata juče su izbjegavali da komentarišu uplitanje Medenice u konkretan postupak, pravdajući se neinformisanošću.

Advokat Dalibor Kavarić, međutim, smatra da tu nema dileme.

"(...) Bilo koji član ili predsjednik sudske vlasti nema formalna ovlašćenja da traži od tužioca neko postupanje u smislu preduzimanja ili nepreduzimanja određenih procesnih radnji”

“Pravosudna vlast kao ustavna kategorija je odvojena od izvršne i zakonodavne, a u okviru pravosudne tu su tužilaštvo, sudstvo i advokatura.

Jasno je da je tužilačka vlast kao pravosudna odvojena od sudske i da predsjednica Vrhovnog suda ili bilo koji sudija može jedino neformalno nazvati ili na drugi način razmjeniti pravno mišljenje i stavove po određenom pitanju.

Ali, bilo koji član ili predsjednik sudske vlasti nema formalna ovlašćenja da traži od tužioca neko postupanje u smislu preduzimanja ili nepreduzimanja određenih procesnih radnji”, rekao je on.

Kavarić podsjeća da tužilac takve naloge može dobijati samo od višeg tužioca.

“Dakle, predsjednik Vrhovnog suda može da se informiše o činjeničnim okolnostima postupka ali ne smije da obavezuje tužioca da postupa na određen način”, objasnio je Kavarić sugerišući uvid u službenu zabilješku koju je sačinio Saša Čađenović.

Iz nje treba da se utvrdi, rekao je on, da li je tu bilo pokušaja nekog oblika uticaja ili ne, smatra advokat.

Medenica nije saslušavana u ovom slučaju, u kome je osumnjičeni vozač bivšeg direktora policije Veselina Veljovića.

Galerija

Bonus video: