Golf teren na čekanju

Prekinut postupak izdavanja građevinske dozvole za ekskluzivno igralište na Luštici
73 pregleda 3 komentar(a)
Luštica, Golf teren, Orascom, Foto: Siniša Luković
Luštica, Golf teren, Orascom, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.11.2013. 08:06h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma prekinulo je postupak izdavanja građevinske dozvole kompaniji „Luštica Development“ iz Tivta, za izgradnju golf terena i zaštitnog zelenila golf terena u zahvatu DUP-a „Donji Radovići-zapad“, na tivatskom dijelu polustrva Luštica. Tu odluku koju potpisuje generalni direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović, Ministarstvo je donijelo 23. oktobra, dok je „Luštica Development“ zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju šampionskog golf terena sa 18 rupa na blizu milion kvadrata površine, podnijela 6. septembra ove godine.

Resoru ministra Branimira Gvozdenovića 21. oktobra obratilo se, međutim, Ministarstvo finansija sa zahtjevom „za privremeno obustavljanje“ izdavanja građevinske dozvole kompaniji iza koje stoji egipatsko-švajcarski konzorcijum „Orascom Development“, i to „do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na katastarskim parcelama 1378/2 i 1378/3 KO Gošići“.

Prema podacima sa sajta Uprave za nekretnine Crne Gore, te parcele ukupne površine samo 1.737 kvadrata vlasništvo su države Crne Gore koja ima 31-dan četrdeseti dio vlasništva, i izvjesne Danice Kikanović koja posjeduje 9 četrdesetina te zemlje. U katastru na tim parcelama nema upisanih tereta, dok to nije slučaj sa većim dijelom ostalog kompleksa namijenjenog za golf teren u kompleksu budućeg turističkog resorta Luštica Bay, gdje su u list tereta, upisani brojni u međuvremenu pokrenuti sudski sporovi.

Veliki broj mještana Krtola svojevremeno je upozoravao Vladu da veliki dio od ukupno 7 miliona kvadrata zemlje na Luštici koju je kabinet premijera Mila Đukanovića dao u dugogodišnji zakup „Orascomu“, nije u državnom, već u privatnom vlasništu. Država se na to oglušila i poručila je građanima da pokrenu sudske procese za zemlju koju je ona već predala „Orascomu“, a ta kompanija u međuvremenu je krenula u realizaciju investicije koja će u ukupnom iznosu premašiti milijardu eura. Za projektovanje golf terena na Luštici „Orascom“ je angažovao vodeće svjetsko ime u toj oblasti – američku kompaniju „Gary Player Design“. Ukupna površina golferskog kompleksa je 1.054.079 kvadratnih metara od čega samo igralište sa 18 rupa zahvata 860.730, a zaštitno zelenilo 193.349 kvadrata. Pored samog igrališta, ovaj kompleks obuhvatiće i golf-hotel sa pratećim sadržajima golf kluba i servisa, te posebne golf vile kao objekte tzv. „ekskluzivnog stanovanja“.

Realizacija investicije vrijedne desetak miliona eura koliko će koštati izgradnja golf terena, tako je sada odložena zbog imovinsko-pravnih pitanja.

Iz podgoričke PR agencije “Magna” koja radi za “Lušticu Development” nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o kakvom postupku za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja pred Ministarstvom finasija se radi. Nije odgovoreno ni na pitanje koliko će zbog novonastale situacije kasniti početak, odnosno završetak izgradnje igrališta, te ko je po njihovom mišljenju, kriv zbog toga što se desilo.

Tako je govorio premijer prije samo sedam dana

Samo sedam dana prije nego što je njegovo Ministarstvo finasija tražilo prekid izdavanja građevinske dozvole za golf teren na Lušici, premijer Milo Đukanović je na svečanosti početka gradnje marine u kompleksu Luštica Bay, pohvalio saradnju Vlade i „Orascoma“.

„Vjerujem da ćemo i u narednom periodu uspješnom realizacijom ovog projekta predstavljati pozitivan primjer, a istovremeno i mamac drugim investitorima da ulože svoj kapital i da zajedno sa nama doprinesu izrastanju Crne Gore kao prestižne turističke .Vjerujem da ćemo na ovaj način uspjeti da obezbijedimo i nužne pretpostavke za skori početak gradnje golf terena i da će se nastaviti sa izgradnjom infrastrukture na Luštici i lagano ući u fazu realizacije najprestižnijih hotela, koji će, siguran sam, upotpuniti mozaik Luštice kao jednog od najprestižnijih turističkih djelova na Mediteranu", rekao je 14. oktobra u Krtolima premijer Đukanović.

Bonus video: