Božinovski: Stanko Subotić i Beba Popović u crnogorskom duvanskom dimu [VIDEO]

On u intervjuu objašnjava kako je došao do "crne knjige", a od redakcije In4s zahtijevao je da kopiju pošalju VDT-u
226 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2013. 16:53h

Makedonski novinar Zoran Božinovski u intervjuu portalu In4s kazao je da su "duvanski interesi" Stanka Subotića Caneta i Vladimira Bebe Popovića podudarni sa interesima njihovog zajedničkog prijatelja, crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Božinovski je redakciji In4s-a, kako se navodi na njihovom portalu, ustupio dokument, takozvanu "crnu knjigu" koja bilježi nelegalne trase balkanskog duvanskog puta i za koju tvdi da je, uz asistenciju crnogorskog diplomate i visokog funkcionera ANB-a, završila u rukama Caneta Subotića.

On u intervjuu objašnjava kako je došao do tog dokumenta, a od redakcije crnogorskog portala zahtijevao je da kopiju pošalju Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Božinovski navodi da mu je motiv bavljenja švercom cigareta iz Crne Gore to što potiče iz porodice koja je decenijama radila za makedonsku duvansku industriju iz koje je, kako tvrdi, crnogorska vlast "crpila" cigarete za šverc.

Drugi razlog je povezanost novca, kako tvrdi, stečenog švercom duvana sa neodržanim koncertom poginulog makedonskog pjevača Tošom Proeskim, za čiji koncert u Budvi za Novu godinu 2007, koji se nije desio zbog njegove pogibije u Hrvatskoj, sa računa HTP Budvanska rivijera uplaćen avans od oko 40.000 eura.

Božinovski je i jedan od 21 aktera afere "Špijun", zbog koga je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u septembru ove godine osumnjičilo za špijunažu, zločinačko udruživanje, ucjene i iznude. Mediji su prenijeli da je tada uhapšeno 17 osoba te da se za trojicom, među kojima je i Božinovski, i dalje traga.

Poslušajte intervju Božinovskog portalu In4s:

Prvi dio intervjua

Drugi dio intervjua

Galerija

Bonus video: