CRNVO: Vlada hitno da imenuje zamjenika Rašketića

"Ministarstvo finansija snosi glavnu odgovornost što već dvije godine, nije uspostavljen drugačiji sistem finansiranja projekata NVO iz državnog budžeta, u skladu sa Zakonom o NVO"
145 pregleda 4 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2013. 12:18h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (NVO) pozvao je Vladu da hitno imenuje predsjednika Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, da bi, kako su naveli, ovogodišnji proces raspodjele bio završen do završetka kalendarske godine.

Iz Centra su, komentarišući ostavku Damira Rašketića na funkciju predsjednika Komisije, saopštili da je to lični čin koji ni u kom slučaju ne smije da prolongira i onako ozbiljno zakašnjeli proces raspodjele sredstava.

Rašketić podnio ostavku: Neće da odgovara zbog tuđih dilova>>>

"Ne ulazeći u razloge ostavke Rašketića, koja je legitimni čin svakoga ko obavlja određenu funkciju, podsjećamo da Ministarstvo finansija snosi glavnu odgovornost što već dvije godine, nije uspostavljen drugačiji sistem finansiranja projekata NVO iz državnog budžeta, u skladu sa Zakonom o NVO", kaže se u saopštenju.

Novi sistem, kako su naveli, značio je i formiranje nove Komisije za raspodjelu sredstava NVO, u skladu sa novim procedurama i pravilima koje je trebalo definisati.

"Nažalost, Ministarstvo finansija nije obezbijedilo nijedan preduslov kako bi obezbijedio primjenu Zakona o NVO u dijelu finansiranja. Ovo praktično znači da je taj resor imao u rukama sredstva da još prije dvije godine zaključi posao trenutne Komisije, čijim je radom sada nezadovoljno", kaže se u saopštenju.

Iz CRNVO su naveli da očekuju da će Vlada imenovati predsjednika Komisije i završiti proces raspodjele dijela prihoda od igara na sreću, "jer je to njena obaveza".

"U suprotnom, postoji opravdana sumnja da Vlada smišljeno radi na tome da se i ovogodišnja raspodjela obustavi i uskrate sredstva za NVO, kao i da postoji organizovani pritisak Vlade i nekih drugih službi na rad i djelovanje NVO u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Iz Centra su kazali da smatraju da je neprimjereno da se zbog, kako su ocijenili, nerada Ministarstva finansija i izuzetno negativnog odnosa Vlade prema finansiranju projekata NVO, "fokus sa tih ključnih pitanja, po sistemu "zavadi pa vladaj" ponovo vraća u nevladin sektor, špekulacijama o međusobnim sukobima NVO-a".

"Nažalost, ne postoji interesovanje za to što izostaje primjena Zakona o NVO, ili zato što Vlada već godinama zaredom krši Zakon o igrama na sreću i za projekte NVO opredjeljuje mnogo manji iznos nego što je u obavezi u skladu sa propisima", navodi se u saopštenju.

Iz Centra su naveli da je taj iznos u poslednje dvije godine umanjen za oko 2,5 miliona eura.

"Umjesto pritiska na Vladu i resorne organe da primjenjuju važeće propise, javnost se obmanjuje anonimnim dopisima i nagađanjima čime se banalizuje jedno veoma ozbiljno pitanje saradnje između dva sektora, kao što je finansiranje, koje je na najnižem nivou i koje se mora hitno poboljšati", navodi se u saopštenju.

CRNVO, kako su kazali, apsolutno podržava utvrđivanje odgovornosti za dosadašnje propuste u radu Komisije, "bez obzira da li su oni vezani za predstavnike NVO ili državne uprave u tom tijelu, ali se zalažemo za primjenu važećih propisa, i utvrđivanje odgovornosti onih koji tu primjenu sputavaju".

Bonus video: