Ulcinj: Zatrovani seoski izvori

“Bogami, ja sam je do juče pio”, kaže seoski imam Omer Demiraj. On, kao i ostali mještani, tvrdi da je glavni problem što se izvorišta pijaće vode nekad pomiješaju sa fekalijama
13 komentar(a)
Omer Demiraj, Foto: Samir Adrović
Omer Demiraj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 01.11.2013. 18:13h

Vladimirska sela u Ulcinju Postegvaš, Mučaj, Donji i Gornji Kravari, Đonaj i Rastiš nemaju fiksnu telefoniju ni internet, ali oko hiljadu i po stanovnika te MZ imaju mnogo veći problem od toga - svih šest izvora pijaće vode bakteriološki su potpuno neispravni.

To je potvrdila osnovna analiza, koja je u laboratoriji u Baru, na zahtjev ulcinjskog Doma zdravlja, urađena 17. septembra i koja je pokazala da u uzorcima vode sa česama, odnosno izvora Telaj, Mučaj, Curaj, Stegvaš, Đonaj i Kravari egzistiraju uglavnom dvije ili tri bakterije. Ešerihija koli, potvrdila je analiza, prisutna je na svim tim izvorištima, kao i enterokokus koji slovi za pozitivnu bakteriju.

Reporter “Vijesti” posjetio je selo Kravari koje se nalazi na pola puta između Vladimira i Ostrosa i u razgovoru sa mještanima otkrio frapantan podatak da neki od njih, iako rijetko, ipak konzumiraju izvorsku vodu za piće.

“Bogami, ja sam je do juče pio”, kaže seoski imam Omer Demiraj. On, kao i ostali mještani, tvrdi da je glavni problem što se izvorišta pijaće vode nekad pomiješaju sa fekalijama.

“Izvorišta su neobezbijeđena, a odvod fekalnih voda iz domaćinstava neregulisan”, ukazuje Demiraj.

Jedini spas je, kako ističe, priključenje sela na vodovodnu mrežu. Na pitanje da li je neko od nadležnih dolazio da riješi taj problem, Demiraj vrti glavom: “Oni dođu kad su izbori, a poslije nas zaborave”.

Predsjednik MZ Kravari Ćazim Aljoši kaže da oni mještani koji su u prilici, vodu za piće donose sa drugih izvora prema Vladimiru ili Ulcinju. On je zaposlen u Vodovodu i svaki dan putuje za Ulcinj na posao i nazad: “U prilici sam da svaki dan sa izvora u Klezni, kući donesem vodu za piće. Ali svi u selu nijesu u prilici da to urade svaki dan. Naprotiv”.

Odbornik u lokalnom parlamentu Ćemal Bajrović, koji je iz Kravara, prije par mjeseci podnio je u SO inicijativu da se raspravlja o zaraženim izvorištima u MZ Kravari, ali nije naišao na razumijevanje.

“Očigledno su nekom važniji troškovi za rješenje tog problema nego zdravlje ljudi šest sela”, smatra Bajrović.

On je ocijenio da je izgradnja vodovodne mreže jedini način da se problem trajno riješi: “Kažu da za takav projekat treba dosta novca, pa bi nam i voda bila skupa. Zamislite, u 21. vijeku tražimo da nam obezbijede vodu za piće, kao da je nešto nenormalno”. U Domu zdravlja “Vijestima” je juče rečeno da nema epidemije prouzrokovane bakterijom ešerihije koli, niti težih, pojedinačnih slučajeva.

Nijesmo znali kuda ćemo sa fekalijama

Mustafa Aljoši iz sela Mučaj kaže da je krajnje vrijeme da Opština i država urade nešto kada je to u pitanju.

“Situacija je više nego alarmantna, ali toga očigledno nijesu svjesni u Opštini. Ako se dogodi kakava zaraza ili epidemija, biće kasno”, upozorava Aljoši.

I u njegovom selu je, dodaje, voda za piće takođe zaražena. On je podsjetio da je bivši direktor Vodovoda Fatmir Đeka sa saradnicima pokušavao da riješi taj problem u Mučaju, ali bezuspješno.

“Kuće su nad izvorištem, nijesmo znali kud sa fekalnim vodama”, kaže Aljoši koji je prije tri godine bio u Upravnom odboru Komunalnog preduzeća. Na njegovu inicijativu, u aprilu 2010, izvršena je analiza izvora u Kravarima, Mučaju, Đonaju i Postegvašu: “Analiza je rađena u laboratoriji Doma zdravlja na Cetinju. I tada su svi izvori bili zaraženi i tada je na svim bila ešerihija koli”.

Bonus video: