Besplatna mamografija za pripadnice romske i egipćanske populacije

Navodi se da su pregledi obezbijeđeni povodom obilježavanja međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke
1 komentar(a)
Mamografija, Foto: Internalmedicinenews.com
Mamografija, Foto: Internalmedicinenews.com
Ažurirano: 31.10.2013. 16:30h

Crveni krst Crne Gore (CKCG) sjutra će organizovati besplatne mamografije za 31 pripadnicu romske i egipćanske (RE) populacije iz Kampa Konik 1, saopšteno je iz te humanitarne organizacije.

Navodi se da su pregledi obezbijeđeni povodom obilježavanja međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, a biće realizovani u saradnji sa Centrom za radiološku dijagnostiku.

“Ova akcija je proistekla iz višegodišnje saradnje tima CKCG i ljekara Instituta za javno zdravlje, koji zajednički djeluju na polju osvješćivanja žena RE populacije o važnosti zdravlja i prevencije bolesti”, kaže se u saopštenju.

Iz CKCG su naveli da se kroz redovne aktivnosti Porodičnog centra, koji se nekoliko puta sedmično održava u Kampu Konik 1, svakodnevno nastoji uticati na podizanje svijesti o značaju zdravlja u širem kontekstu, “ali se obrađuju i teme koje su od velikog značaja za romsku populaciju “.

“U cilju podrške ženama koje su redovne učesnice radionica Porodičnog centra, a u povodu kampanje za borbu protiv raka dojke, Klinički centar Crne Gore je, u saradnji sa CKCG, odlučio da ove godine obezbijedi preventivne mamografije za pripadnice romske populacije”, kazali su iz te organizacije.

Kako su precizirali su da će dnevno biti pregledano po deset žena, a pregledi će biti obavljeni u petak, ponedjeljak i utorak sa početkom u devet sati.

Bonus video: