Naredne godine 19.5 hiljada radnih dozvola za strance

Ministar je podsjetio da je Vlada imala obavezu da do kraja oktobra donese odluku o broju radnih dozvola koje će naredne godine biti izdate strancima
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.10.2013. 14:39h

Strancima u Crnoj Gori naredne godine biće izdato 19,5 hiljada radnih dozvola, od čega tri hiljade za realizaciju projekata od kapitalnog značaja, saopštio je danas ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

On je nakon sjednice Vlade, na kojoj je usvojena Odluka o utvrđivanju broja radnih dozvola za strance za narednu godinu, kazao da će tri hiljade radnih dozvola biti izdato za realizaciju projekata gradnje turističkih kompleksa u Kumboru i na Luštici, drugog bloka Termoelektrane (TE) i autoputa Bar-Boljare.

“Vlada će do kraja godine definisati koji su to kapitalni projekti za koje će biti posebna procedura. O tome razgovaramo, ali ih jednim dijelom već možemo definisati i to su Kumbor, Luštica, drugi blok TE i autoput, koji su od kapitalnog značaja za Crnu Goru”, naveo je Bošković.

On je saopštio da se institucija "projekti od kapitalnog značaja" prvi put uvodi, jer se naredne godine očekuje početak realizacije nekoliko njih, dok su neki u odmakloj fazi.

“Ti projekti će imati drugačiji tretman. To znači da će rješavanje tih zahtjeva imati prioritet, jer su to projekti od velikog interesa za sveukupni ekonomski razvoj Crne Gore“, rekao je Bošković.

On je podsjetio da je Vlada imala obavezu da do kraja oktobra donese odluku o broju radnih dozvola koje će naredne godine biti izdate strancima.

“Diskusija je pokazala da idemo u dobrom pravcu, s obzirom na veliku fleksibilnost tržišta radne snage i da su projekti, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje i Kabinet potpredsjednika Vlade, pogotovo onaj Stručnog osposobljavanja mladih, dali pozitivne rezultate”, ocijenio je Bošković.

On smatra i da je Odluka, koju je danas usvojila Vlada, pokazatelj da i u narednoj godini, kada se očekuje veće zapošljavanje s obzirom na realizaciju kapitalnih projekata, neće značajno povećati broj radnih dozvola koje će biti izdate strancima.

Bonus video: