"Nastavak štrajka bi ugrozio zdravlje invalida rada"

U jedinici hitne medicinske pomoći gdje je naša ekipa obišla invalide rada, u najtežem stanju je Režep Badžić
111 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2013. 14:12h

“Ukoliko se nešto hitno ne preduzme i invalidi rada ne prekinu danonoćni štrajk glađu mogu nastupiti teške posledice po njihove hronične bolesti”, kazao je danas za “Vijesti” dr Mališa Leković, dežurni ljekar jedinice Hitne medicinske pomoći, gdje je do 12 sati pomoć zatražilo 10 invalida rada, koji već treći dan protestvuju glađu.

Dr Leković je upozorio da bi još jedan, najviše dva dana ovakvog štrajka, ozbiljno ugrozilo zdravlje i aktiviralo njihove hronične bolesti, i da tada niko ne bi mogao da isključi i teže posledice.

U jedinici hitne medicinske pomoći gdje je naša ekipa obišla invalide rada, u najtežem stanju je Režep Badžić, koji je imao veoma visok pritisak 230/140. On je primio terapiju, nakon čega je upozoren da, zbog lošeg stanja, mora da prekine štrajk.

“Kao profesionalno oboljenje imam vibracionu bolest, takozvani “sindrom mrtvačkih ruku”, kazao je Badžić, pokazujući modre ruke. On je invalid rada od 1985. godine, koji poslije 37 godina staža prima samo 100 eura.

“Kad bi mi samo tablete, koje moram da kupim, bile jedina hrana, opet bi mi trebalo još pola te penzije”, kazao je Badžić.

Očajan je i Vladimir Sošić, koji je primljen zbog povišenog pritiska. Ipak, ni on kao ni njegove kolege nije želio da prekine štrajk.

“Neka crknem, ionako poslije 39 godina staža ne mogu da preživim sa to crkavice od 100 eura”, rekao je Sošić

“Neka crknem, ionako poslije 39 godina staža ne mogu da preživim sa to crkavice od 100 eura”, rekao je Sošić.

Harjan R. Murić iz Rožaja primljen je zbog preniskog pritiska i osjećao se veoma loše.

Loše su se osjećali i Alija Balić, koji ima hroničnu astmu i Milija Sošić.

Osim nekoliko opozicionih partija ove nevoljnike posebno boli što ih nije obišao, čak ni iz lokalne samourave, niti ih je pozvao telefonom, rekao je predsjednik Udruženja invalida rada Lazar Knežević, koji je o teškom stanju koelga upoznao danas i Područnu jedinicu u Bijelom Polju.

“ Da li čekaju da pocrkavamo kao psi, pa da da nas neko obiđe. Svi mogu danas sjutra da postanu invalidi rada i svi treba da se bore za ova naša prava”, kazao je Knežević i dodao da ne mogu da vjeruju da na njihove apele ostao gluv minsitar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

Invalid treće kategorije Zagorka Krsmanović ima probleme sa štitnom žlijezdom, zglobovima... Iako zavisna od ljekova, ova žena kroz suze je objasnila da za dvoje djece ne može ni hljeb da kupi a ne tablete.

Zagorka Krsmanović

“Imam 60 godina i 36 godina staža. Od crne naše muke smo u štrajku”, kazala je Krsmanović.

Invalidi traže bolje uslove penzionisanja i mogućnost ranijeg odlaska u penziju kao i veće otpremnine. Oni su istakli da i pored teškog stanja neće odustati od svojih zahjteva.

Teška situacija

Predsjednik Bjelopoljske partije Mersudin Međedović pozvao je sve državne organe da se uključe u rješavanje njihovog problema.

“Svojom posjetom invalidima rada, uvjerili smo se koliko je teška situaciju naših sugrađana, s toga pozivamo sve pozicione i opozicione poslanike u državnom parlamentu, onako po svojoj a ne stranačkoj savjesti, da konačno nešto urade za naše Bjelopoljce”, poručio je Međedović.

Galerija

Bonus video: