Saobraćaj normalizovan, obustavljena blokada pruge

Na vijest o dolasku Vučića radnici su, kako kažu, u znak dobre volje sklonili kamion i počeli da uklanjaju blokade sa pruge
88 pregleda 6 komentar(a)
Željeznička stanica, Voz, Foto: Boris Pejović
Željeznička stanica, Voz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2013. 10:39h

Na blagajnama Željezničkog prevoza Crne Gore putnici ponovo mogu da kupuju karte za sve relacije, nakon što je pruga Beograd - Bar odblokirana, a saobraćaj normalizovan.

Radnici pribojskog FAP-a obustavili su blokadu pruge Beograd-Bar, nakon najave da će danas sa njima razgovarati vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić.

Na vijest o dolasku Vučića radnici su, kako kažu, u znak dobre volje sklonili kamion i počeli da uklanjaju blokade sa pruge.

Predsjednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš rekao je Tanjugu da će radnici sa Vučićem razgovarati o daljoj sudbini FAP-a, dodavši da ih je o dolasku Vučića obavijestila policija.

"Sa Vučićem ćemo razgovarati o daljoj sudbini FAP-a, odnosno da li će fabrika otići u stečaj ili će se pronaći strateški partner", naveo je Dragaš.

On kaže da će radnici ostati pri svojim zahtjevima da im se isplate zarade, najmanje dvije, i ovjere zdravstvene legitimacije.

Radnici Fabrike automobila Priboj (FAP) blokirali su u ponedjeljak prugu Beograd – Bar tražeći isplatu zaostalih plata i rješenje pitanja sudbine ovog nekada giganta Jugoslovenske industrije. Željeznice Srbije su prvog dana blokade saopštile da zbog prekida saobraćaja na barskoj pruzi dnevno trpe gubitak od oko osam miliona dinara, odnosno između 70.000 i 80.000 eura.

ŽPCG traži da Srbija nadoknadi štetu

Crnogorska željeznica trpi ozbiljne gubitke zbog blokade pruge Beograd – Bar u stanici Priboj. Iz Željezničkog prevoza (ŽP) i Montekarga apeluju na nadležne u susjednoj Srbiji da se što prije nađe rješenje i razblokira pruga jer će šteta biti sve veća.

Trenutno veću štetu trpi Željeznički prevoz jer je izgubio sve putnike koji ovih dana idu prema Srbiji.

“Prvog dana blokade smo, što za vraćanje novca od karata putnicima koji nijesu mogli da putuju, što za organizovanje prevoza putnika autobusima, imali štetu oko 2.000 eura. Narednih dva dana nijesmo prodali nijednu kartu”, kazala je Teodora Kusovac, iz PR službe Željezničkog prevoza.

Ona je objasnila da na pruzi Beograd - Bar dnevno saobraća dva para vozova, odnosno po dva polaska sa obje strane i da je dnevni prihod, koji dijele dvije željeznice, oko 9.000 eura. Kusovac je kazala da propisi koji regulišu saradnju između dvije željeznice, crnogorske i srpske, ostavljaju mogućnost traženja štete drugoj strani, pa će Željeznički prevoz od Željeznica Srbije tražiti nadokandu za smanjenje prihoda izazavano blokadom pruge. Ona ističe da se u takvim situacijama i ranije praktikovalo prebijanje gubitaka.

Teretnom željezničkom saobraćaju je za sada lakše, kaže izvršni direktor Montekarga Milovoje Pavićević.

“Nama trenutno jeste lakše jer naši partneri mogu sačekati dan ili dva, a putnici neće nego traže alternativni prevoz pa Prevoz trpi direktne i svakodnevne gubitke. Svakako nam nipošto ne bi odgovaralo da ovo potraje i to bi za nas značilo ozbiljne probleme i gubitke, jer naši partneri ne žele da im roba stoji i mogli bi da se prebace na drumski transport”, kaže Pavićević.

On je rekao da će, čim se pruga odblokira, prema Baru krenuti teretne kompozicije sa automobilima iz Kragujevca, sa limom iz Željezare Smederevo i vozovi sa pšenicom. To što ti vozovi čekaju za Montekargo predstavlja štetu, ali zbog korektne saradnje sa Željeznicom Srbije još ne potežu to pitanje.

“Ne bi bilo korektno zbog patrnerskih odnosa između dvije željeznice da odmah tražimo nadoknadu štete. Koliko znam ni oni nijesu pravili problem kada smo mi imali željezničku nesreću pa je saobraćaj danima bio u prekidu. Svakako ne bi bilo dobro da blokada potraje jer bi štete i problemi bili sve veći”, kaže Pavićević.

Bonus video: