Komunalci vrebaju, ne izvodite psa u šetnju bez povoca

U protekle tri godine, inspektori su uglavnom upozoravali građane da je nedozvoljeno šetati psa bez povoca, a samo u rijetkim slučajevima to i sankcionisali
12 komentar(a)
kućni ljubimac, povodac, Foto: Luka Zeković
kućni ljubimac, povodac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2013. 08:27h

Inspektori Komunalne policije nadziraće da li se na brdu Gorica, ali i u drugim djelovima grada, poštuje odluka o zabrani vođenja pasa bez povoca.

U protekle tri godine, inspektori su uglavnom upozoravali građane da je nedozvoljeno šetati psa bez povoca, a samo u rijetkim slučajevima to i sankcionisali.

Odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima stupila je na snagu još u julu 2010. godine, ali je i danas rasprostranjena pojava da građani izvode u šetnju pse i bez povoca.

“U manjem broju slučajeva, zbog nepostupanja vlasnika pasa po ukazanoj opomeni, uslijedile su sankcije”, saopšteno je “Vijestima” iz Glavnog grada, ali nije precizirano o kakvim sankcijama je riječ.

Navodi se da će nakon najavljenog postavljanja informativnih tabli o zabrani vođenja pasa bez povoca na Gorici, inspektori skrenuti pažnju vlasnicima da poštuju propise.

“Kao i do sada, inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vršiće komunalni policajci – inspektori, koji su uvidom na terenu ili po prijavi građana dužni da u najkraćem roku reaguju”, piše u saopštenju.

Pojašnjeno je da je odluka podzakonski akt, kojim se bliže reguliše problematika koja zakonom nije eksplicitno regulisana.

“Zakonom o prekršajima je onemogućeno kažnjavanje na osnovu podzakonskih akata lokalne uprave, te se postupak završava administrativnim izvršenjem predmetnih rješenja. Napominjemo da nadzor nad prekršajnim radnjama, koji čine držaoci opasnih pasa, po Zakonu o dobrobiti životinja vrše pripadnici Uprave policije i veterinarski inspektori”, piše u saopštenju.

Bonus video: