Beranselce odvode u zatvor, Šćekiću nisu dali da ode kod zubara

"Imam upalu zuba. Tražio sam samo da mi omoguće da posjetim ljekara. Najprije su mi rekli da će mi odložiti odlazak do sjutra. Ne znam šta se desilo pa su se predomislili"
99 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 17:27h

Crnogorske pravosudne vlasti počele su da sprovode mještane Beransela na izdržavanje zatvorskih kazni koje su im ranije izrečene zbog navodonog remećenja javnog reda i mira prilikom blokada gradskog smetlišta na Vasovim vodama.

Danas je na izdržavanje petodnevne zatvorske kazne sproveden član Savjeta Mjesne zajednice Beranselo Goran Šćekić.

On je najprije pozvan da se javi u Sud za prekršaje radi ročišta po novoj prijavi, gdje su ga, međutim, sačekali policajci, i poslije višesatnog davanja izjave, hitno sproveli u bjelopoljski zatvor.

Šćekić je u kratkom razgovoru, neposredno prije ulaska u zatvor i oduzimanja telefona, "Vijestima" rekao da se ne plaši, i da će proći i ovo nasilje nad njegovim rođacima i komšijama.

"Nije me strah. Još sam jači. Poručujem i ostalim mojim Beranselcima da se ne boje. Ne smijemo prestati da se borimo za pravo na zdravu životnu sredinu. Poštujemo i štitimo Ustav i zakone, a oni nas šalju u zatvor kao najveće kriminalce", rekao je Šćekić.

On je posebnu "zahvalnost" uputio policiji i Sudu za prekršaje zbog toga što mu nijesu dozvolili da ode kod zubara prije nego krene na izdržavanje kazne.

"Imam upalu zuba. Tražio sam samo da mi omoguće da posjetim ljekara. Najprije su mi rekli da će mi odložiti odlazak do sjutra. Ne znam šta se desilo pa su se predomislili i potom me odmah sproveli", kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima ovo mu je prvi put da ide u zatvor, i do sada nikada nije imao ni preršajnu kaznu.

U Beranselu danas nijesu krili ogorčenje zbog odvođenja prvog mještanina na izdržavanje zatvorske kazne. Predsjednik MZ Slobo Lončar rekao je da se radi o represivnom odgovoru države na protest u tom naselju, koji se dogodio dan ranije, a na kojem je govorio i Šćekić.

"On je dan ranije poručio ministru pravde da je sve što se dešava na Vasovim vodama rezultat samovolje gradonačelnika Vuke Golubovića i to su mediji prenijeli. Danas su ga odmah sačekali i sproveli na izdržavanje zatvorske kazne", kazao je Lončar.

Mještani Beransela u ponedjeljak su se povezali lancima oko ruku, i tako vezani stali ispred komunalnih kamiona. Oni su tako, noseći naopačke okrenute crnogorsku i američku zastavu, poručili da u Crnoj Gori nema slobode i zatražili pomoć međunarodne zajednice zbog višegodišnjeg kršenja ljudskih prava

"Mi smo mu kupili ljekove. Razočarani smo u sve državne organe. Ipak, neće nas zaplašiti", kazao je Lončar.

On je kazao da sada svaki dan mogu očekivati da policija dolazi, hapsi i odvodi i druge Beranselce koji su osuđeni na zatvorske kazne.

"Očigledno je da smo ih sa posljednjim protestom potpuno isprovocirali i da više ne znaju šta da rade", rekao je Lončar.

Mještani Beransela u ponedjeljak su se povezali lancima oko ruku, i tako vezani stali ispred komunalnih kamiona. Oni su tako, noseći naopačke okrenute crnogorsku i američku zastavu, poručili da u Crnoj Gori nema slobode i zatražili pomoć međunarodne zajednice zbog višegodišnjeg kršenja ljudskih prava.

Juče na Vasovim vodama

Beranselci već tri godine vode bitku da se zabrani dalje odlaganje otpada na lokaciji Vasove vode, nedaleko od njihovih kuća. Oni su do sada jedanaest puta blokirali gradsko smetlište, ali je svaka blokada razbijena uz primjenu sile i uz pomoć policije.

Preko osamdeset mještana Beransela je do sada zbog blokada smetlišta zaradilo neku vrstu prekršajnih kazni, od opomene, preko novčane do zatvorske. Među onima koji treba da idu u zatvor zbog toga što „krše javni red i mir“ dok brane svoja Ustavom garantovana prava na zdravu životnu sredinu je i devedesetpetogodišnji Đorđije Tomović.

Crnogorske vlasti pokušavaju tako da zaplaše pobunjene mještane ovog beranskog prigradskog naselja, i rastjeraju ih sa barikada na deponiji, koju zaposjedaju već tri godine braneći pravo na zdravu životnu sredinu.

Predsjednik države Filip Vujanović je odbio inicijativu ekološkok pokreta Ozon i pedeset dvije NVO za pomilovanje Beranselaca, i ako je imao pravnog osnova da ih pomiluje.

Galerija

Bonus video: