Lažne podatke o imovini dalo 89 državnih i 104 lokalna funkcionera

Svim funkcionerima donijete su odluke da krše Zakon, a za jedan broj koji nijesu ispravili nedostatke, pokrenuti su postupci kod nadležnog suda za prekršaje
3 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2013. 17:05h

Lažne podatke o tome šta zaista imaju od imovine Komisiji za sprečavanje sukoba interesa dalo je 89 državnih i 104 lokalna funkcionera.

Iz Komisije je saopšteno da je kontrolisano 199 sudija, 87 tužioca, 37 sudija za prekršaje, 239 funkcionera koje bira ili imenuje Vlada, 62 poslanika, svi članovi Vlade, 22 funkcionera koje bira ili imenuje Skupština Crne Gore, predsjednik Crne Gore, Skupštine i Vlade.

"Od lokalnih funkcionera najviše je provjereno u Budvi (53) i Podgorici (43), a zatim u Herceg Novom (38), Nikšiću (36), Pljevljima (35), Ulcinju, Kotoru i Bijelom Polju po 31. Upoređujući podatke sa podacima Uprave za nekretnine, Poreske uprave, Komisije za hartije od vrijednosti, Uprave za javne nabavke, ustanovljeno je da 14 odsto ili 193 funkcionera nijesu prijavili tačne prihode i imovinu, od čega 89 državnih i 104 lokalna funkcionera.

Svim ovim javnim funkcionerima donijete su odluke da krše Zakon, a za jedan broj koji nijesu ispravili nedostatke, pokrenuti su postupci kod nadležnog suda za prekršaje“, navodi se u saopštenju Komisije.

Podsjeća se da u skladu sa preporukama EK i obavezi da Komisija vrši provjeru imovine iz Izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera upoređujući ih sa podacima organa i pravnih lica koji raspolažu tim podacima u ovoj godini, do sada je kontrolisano 1.436 javnih funkcionera, od kojih 811 državnih i 625 lokalnih funkcionera. Agencija za zaštitu ličnih podataka je prije nekoliko mjeseci zabranila Komisiji da objavljuje imena javnih funkcionera koji krše Zakon o konfliktu interesa.

Bonus video: