"MUP bježi od odgovornosti za nezakonito vođenje baza ličnih podataka građana CG"

MANS je prijavioa MUP jer to Ministarstvo "nije prijavilo matične registre stanovništva". U MUP-u kažu da oni ne vode CRS
143 pregleda 0 komentar(a)
lični podaci, Foto: Publicpolicy.telefonica.com
lični podaci, Foto: Publicpolicy.telefonica.com
Ažurirano: 29.10.2013. 16:55h

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je taj koji vrši nadzor nad primjenom Zakona o centralnom registru stanovništva, što je prepoznato samim Zakonom, pa nisu tačne tvrdnje da MUP nema nadležnosti za Centralni registar stanovništva, iako taj registar formalno vodi Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije", navodi se u reagovanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

MANS je nedavno prijavila MUP Agenciji za zaštitu ličnih podataka jer joj, kako tvrdi ta nevladina organizacija, nije prijavilo matične registre stanovništva.

Iz MUP-a je juče saopšteno da to Ministarstvo ne vodi Centralni registar stanovništa.

"Shodno Zakonu o centralnom registru stanovništva, vođenje Centralnog registra stanovništva je u isključivoj nadležnosti MIDT", kazali su u MUP-u, te dodali da je to Ministarstvo "prijavio sve svoje zbirke podataka Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama".

MANS navodi da, osim što je upravo MUP taj koji vrši nadzor nad primjenom Zakona o centralnom registru stanovništva, to Ministarstvo "nije osigurao ni da Uprava policije, koja posluje u njegovom sastavu, registruje svoje baze podataka kod Agencije"

MANS navodi da, osim što je upravo MUP taj koji vrši nadzor nad primjenom Zakona o centralnom registru stanovništva, to Ministarstvo "nije osigurao ni da Uprava policije, koja posluje u njegovom sastavu, registruje svoje baze podataka kod Agencije".

"To takođe ostavlja ogroman prostor za zloupotrebu ličnih podataka, čak i onih do kojih policija dolazi u neposrednom kontaktu sa građanima, ali i kroz korišenje prisluškivanja, praćenja i drugih metoda iz domena mjera tajnog nadzora. Iz tog razloga, pozivamo MUP da prestane sa medijskim manipulacijama i da se postara da se sve baze podataka koje ta institucija posjeduje, i za čiji je nadzor zadužena, registruju kod Agencije, kako bi se smanjila potencijalna zloupotreba ličnih podataka", navodi se u saopštenju MANS-a.

Upravo ova praksa, dodaju, "pokazuje da je u Crnoj Gori zaštita ličnih podataka samo paravan za prikrivanje korupcije i organizovanog kriminala, i da se koristi jedino kako bi se prikrili podaci koji mogu ukazati na ove pojave, kao što je brisanje matičnih brojeva iz registara Poreske uprave i Katastra".

"Sa druge strane, ogromna količina ličnih podataka koja se zaista može zloupotrijebiti, kao što je ova u posjedu MUP-a i Policije, ostaje van domašaja Agencije, i očigledno ne zanima ni jednu od institucija sistema".

MANS je, pored MUP-a, Agenciji za zaštitu ličnih podataka prijavio i Ministarstvo odbrane jer nije prijavilo evidenciju lica koja službuju u vojsci. Ministarstvo pravde nije prijavilo kaznenu evidenciju lica koja su izvršila krivično djelo i Upravu za sprečavanja pranja novca jer nije prijavila evidenciju ličnih podataka koje im dostavljaju razni obveznici banke, mikrokreditne institucije, notarska udruženja...

Bonus video: