Danijel Kalezić se deklarisao kao gej: Ne pristajem da živimo u strahu

Kalezić je rekao da je svjestan pritisaka, te da toga treba da bude svjestan svako ko se odluči na LGBT aktivizam
431 pregleda 78 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 08:02h

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić za američki portal BuzzFeed saopštio je da je istopolne seksualne orijentacije, za “Vijesti” je naglasio da mu nije cilj da se njegov aktivizam svede na priču o njegovoj seksualnosti.

“Nijesam ja ovdje samo zbog sebe, ovdje sam zbog svih ljudi koji su LGBT i žive u Crnoj Gori, koji žive u strahu i nemaju hrabrosti da se bore za sebe. To je moj osnovni motiv. Ja imam hrabrosti, znam koji su osnovni problemi LGBT zajednice u Crnoj Gori i ne bih smatrao da sam dobar čovjek da nisam aktivista”, rekao je Kalezić.

Nekadašnji direktor pokreta LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević, nakon javnog isticanja svoje seksualne orijentacije, doživio je brojne prijetnje, koje su dovele i do njegovog odlaska iz javnog života i države.

Kalezić ne očekuje takav scenario: “Ne želim da se upoređujem, Cimbaljević je imao svoje razloge zbog kojih je odlučio to što je odlučio. Ja mislim da neću ići njegovim koracima već ću, ukoliko mi bude potrebna zaštita, iskoristiti kanale dostupne svim građanima i građankama Crne Gore kojima nam, na prvom mjestu Ustav, garantuje zaštitu psihičkog i fizičkog integriteta”.

Sa nedavno održane Parade ponosa u Podgorici

On je rekao da svjestan pritisaka koje LGBT aktivizam nosi, te da toga treba da bude svjestan svako ko se odluči na taj korak.

“Bilo je prijetnji koje su mi upućivane, sve su evidentirane i proslijeđene nadležnim institucijama u čiji rad i ispravno postupanje vjerujem”, rekao je on.

Govoreći o poboljšanju položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, on je rekao da je organizovanje Povorke ponosa napredak.

“Sad nema nazad. To je jedan još jedan korak na koji se čekalo godinama, te je to samo po sebi veliki napredak. Sada idemo dalje. Značajan broj LGBT osoba iz Crne Gore je bio u Povorci, većini su i porodice znale da su tu. Sada možemo da govorimo o pokretu koji je spreman da se zalaže za ljudska prava LGBT osoba”, rekao je Kalezić.

On je poručio da LGBT osobe moraju da znaju da nijesu same: “Svakodnevni život, pogotovo mladih, LGBT osoba je težak. Nije lako živjeti u strahu od otkrivanja seksualne orijentacije. Moja poruka je da treba da znaju da nisu sami/e, da stvari idu nabolje, bez obzira na to koliko se sad činile lošima”.

"Nije lako živjeti u strahu od otkrivanja seksualne orijentacije. Moja poruka je da treba da znaju da nisu sami/e, da stvari idu nabolje, bez obzira na to koliko se sad činile lošima”

Kalezić je najavio da će ta organizacija i dalje nastaviti da radi na povećanju vidjivosti LGBT osoba.

Pored Cimbaljevića i Kalezića, i novi izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević saopštio je da je homoseksualne orijentacije.

Inicirali zakon o istopolnim zajednicama

Kalezić je podsjetio da je Kvir Montenegro uputio inicijativu za ozakonjivanje istopolnih zajednica.

“Inicijativu je potpisalo imenom i prezimenom oko 220 osoba, među kojima veliki broj LGBT osoba. Inicijativa je poslata nadležnim državnim organima. Nama je bitno da se posao ubrza u odnosu na plan rada Vlade, prema kojem je predviđeno da taj zakon bude usvojen 2016. godine”, rekao je.

On je stava da ne treba toliko čekati, ukoliko ima političke volje za donošenje takvog propisa. Kalezić je podsjetio da u regionu takav zakon za sad postoji u Sloveniji i Hrvatskoj, pri čemu su u Hrvatskoj u toku izmjene radi njegove bolje primjene u praksi.

Galerija

Bonus video: