Dolasci kruzera pod znakom pitanja: RCC nije zadovoljan bezbjednošću plovidbe u Boki

Antalis je naveo da je su ove godine bila tri slučaja u kojima su njihovim brodovima, zbog jačeg vjetra „orala sidra“
16 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2013. 20:59h

Američko-norveški konzorcijum „Royal Caribbean Cruises“ (RCC), drugi po veličini operater brodova za turistička krstarenja na svijetu, najavio je mogućnost otkazivanja dolazaka svih svojih brodova naredne godine u Boku Kotorsku, ukoliko se pod hitno ne preduzmu mjere koje bi unapredile bezbjednost tih plovila – saznaju „Vijesti“.

To se navodi u službenom mailu koji je ovih dana lokalnom agentu RCC-a, „Boka Adriaticu“ iz Bijele, uputio kapetan Nikolas Antalis, šef za nautičke i lučke operacije u kompanijama „Royal Caribbean International“ (RCI) i „Azamara Cruises“ koje su članice koncerna RCC.

Pored njih, RCC u Boki po učestalosti dolazaka svojih plovila, najviše predstavlja kompanija „Celebrity Cruises“ čiji su megakruzeri klase „Solstice“ od 122. 000 bruto-tona, jedni od najvećih putničkih brodova koji su do sada uplovljavali u zaliv. Upravo juče, na sidrištu pred Kotorom, boravio je njihov 317 metara dugi kruzer „Celebrity Equinox“ iz klase „Solstice“ koji je dovezao blizu 3 hiljade putnika.

Prema navodima kapetana Antalisa, način na koji se već par godina pred Kotorom sidre njihovi veliki brodovi koji se zbog svojih dimenzija ne mogu vezati uz operativnu obalu pod Lužom, nije siguran

U mailu u koji su „Vijesti“ imale uvid, Antalis je naveo da je su ove godine bila tri slučaja u kojima su njihovim brodovima, zbog jačeg vjetra „orala sidra“ (sidro se ne drži čvrsto ukopano u mulj na dnu mora, već ga brod povlači za sobom), a što je moglo imati ozbiljne posljedice.

Uz to, brodovi su usidreni na plovnom putu, pa oko njih u perimetru u kojem se ogromni kruzer vrijedan 750 miliona dolara okreće oko svog sidra, stalno kruže druga manja plovila, a što se zapovjednicima RCC-a, naviklim na vrlo stroge bezbjednosne standarde nimalo ne sviđa.

Budući da RCC veoma drži do preporuka svojih kapetana, kompanija je izrazila zabrinutost svom agentu u Crnoj Gori i predstavnicima kotorske luke, tražeći da se iznađe adekvatno rješenje.

Ukoliko američko-norveški konzorcijum zaista i ode iz Boke, to će značiti da je samo u nedolascima njihovih brodova naredne godine luka Kotor izgubila preko milion eura

Ukoliko se ne prihvati to ili neko drugo adekvatno rješenje koje odgovara luci Kotor, RCC će otkazati sve dolaske svojih brodova naredne godine – upozorio je kapetan Antalis.

Već sada je inače za narednu godinu čvrsto ugovoren dolazak 48 brodova RCI-ja i „Celebrity Cruisesa“ u Kotor, 8 dolazaka brodova njemačkog TUI—ja koji je takodje član koncerna RCC, te 15 dolazaka „Azamarinih“ brodova, dok se 2015. još ugovara, a za nju je već sada „fiksirano“ najmanje 50-ak uplovljavanja kruzera koncerna RCC.

Budući da prosječni izdatak jednog RCC broda na lučke troškove u Kotoru, svjetlarinu, pilotažu i slično iznosi preko 20 hiljada eura, ukoliko američko-norveški konzorcijum zaista i ode iz Boke, to će značiti da je samo u nedolascima njihovih brodova naredne godine luka Kotor izgubila preko milion eura. Iz agencije „Boka Adriatic“ „Vijestima“ je potvrđeno da je RCC izrazio zabrinutost zbog bezbjednosti svojih brodova u Kotoru i tražio hitno preduzimanje odgovarajuće akcije, zaprijetivši otkazivanjem uplovljavanja.

„Iako i oni sami kažu da im je Boka i Kotor sjajna destinacija, oni to mogu vrlo jednostavno uraditi jer većina njihovih brodova koji svraćaju kod nas, ne uplovljava u neku drugu luku na Jadranu. Stoga, ako izbace Kotor, oni odmah imaju alternativu u Dubrovniku, a u posljednje vrijeme se sve više govori da će se „preseliti“ u Šibenik. Ukoliko se to zaista dogodi, to bi za naš kruzing turizam bila prava katastrofa jer i druge kompanije obično slijede RCC. Gdje nema njih, teško da će i drugi doći“, ističu u agenciji „Boka Adriatic“.

U agenciji očekuju od državnih organa Crne Gore da preduzmu odgovarajuće korake i spriječe odlazak izuzetno renomiranog brenda kakav je RCC u svjetskoj kruzing industriji.

U agenciji očekuju od državnih organa Crne Gore da preduzmu odgovarajuće korake i spriječe odlazak izuzetno renomiranog brenda kakav je RCC u svjetskoj kruzing industriji

„Definitivno je ovo pitanje koje nadilazi naše kompetencije i svodi se na to da li postoji politička volja da se problem riješi ili ne. Mi smo sa svoje strane, spremni da u roku od deset dana napravimo to što RCC predlaže na sidrištu kod Orahovca i Ljute, te da im tamo obezbijedimo ekskluzivno sidrište i mali terminal samo za njihove putnike. Uslov je, međutim, da preduzeće „Luka Kotor“ dobije koncesiju za taj dio akvatorijuma i obale i da se taj posao odvija pod našim vođstvom“, kazao je Kusovac, dodajući da je o svemu informisao ministra pomorstva i saobraćaja i ministra unutrašnjih poslova.

Te institucije iz domena svoje nadležnosti, treba da daju „zeleno svjetlo“ da se uredi novi mini-terminal za RCC kod Orahovca ili Ljute, a sa time treba da se saglasi i JP „Morsko dobro“ koje upravlja obalom. „To ne bi bila velika investicija i sa 50-tak hiljada eura bi mogli sve urediti, ako postoji politička volja i ako se taj posao bude vodio pod ingerencijama Luke Kotor“, kazao je Kusovac.

On je dodao da je RCC kao i sve druge kompanije koje koriste „Luku Kotor“ izuzetno zadovoljan kvalitetom tih usluga te firme što potvrđuju i ankete koje se stalno rade sa kapetanima i predstavnicima kompanije.

Problem je, međutim, bezbjednost na moru, na što preduzeće „Luka Kotor“ ne može puno uticati, već je to posao nadležnih državnih organa i institucija koje sada treba da spriječe odlazak iz Crne Gore jedne tako renomirane svjetske pomorske kompanije.

Bonus video: