U Budvi sudbonosno "da" šest puta skuplje

Oni koji žele da se u Budvi vjenčaju moraće Opštini da plate, 130, odnosno 150 eura, u zavisnosti da li brak sklapaju u zgradi SO ili pozivaju matičara na mjesto gdje oni požele
563 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2013. 07:52h

Da li će osim metropole turizma, Budva , nakon uvođenja novog cjenovnika za vjenčanja zadržati i epitet crnogorskog Las Vagesa ostaje da se vidi.

Jer, da u Budvi više ništa ne može biti jeftino, svjedoči i to da oni koji ubuduće budu željeli da u prijestonici turizma se zakunu na vječnu ljubav, moraće Opštini da plate, ni manje ni više nego 130, odnosno 150 eura, u zavisnosti da li brak sklapaju u zgradi Skupštine opštine ili da pozovu matičara na mjesto gdje oni požele.

Novi cjenovnik vjenčanja, definisan kroz opštinsku Odluku o lokalnim administrativnim taksama, predviđa povećanje naknade za sklapanje braka šest puta veću od one koja je važila do sada.

Novi cjenovnik je od pet pa do sedam puta jači nego do sada. Administrativna taksa za zaključivanje braka u opštinskim prostorijama iznosila je do sada 20 eura, a van zgrade Skupštine opštine 25 eura

Odluka o lokalnim administrativnim taksama koja će se narednog ponedjeljka naći pred odbornicima lokalnog parlamenta, predviđa da taksa iznosi radnim danima u toku radnog vremena 100 eura, ukoliko se brak zaključuje u službenim prostorijama Opštine.

Za 20 eura je skuplje, odnosno 120 eura košta taksa ako matičar radnim danima zaključuje brak u službenim prostorijama van radnog vremena.

Ukoliko se brak zaključuje neradnim danima, što je uobičajeno da se svadbe organizuju tokom vikenda, e tu je predložena nova tarifa, i to 130 eura ukliko matičar sklapa brak u službenim opštinskim prostorijama.

Najveća cijena, od 150 eura, je ukoliko matičar ide po pozivu da zaključuje brak, kako se navodi u odluci „u hotelskim i ugostiteljskim objektima, privatnim kućama, baštama“, kao i nekonevencionalnim mjestima, poput „plaža, ostrva, šuma, livada, pod vodom, muzejima, galerijama, bibliotekama, sportskim objektima, tržnim centrima, u balonima, svim vidovima prevoznih sredstava“.

Vjenčanje para iz Hjustona u Budvi 2010. godine

To nesumnjivo svjedoči da su mladenci do sada imali više nego interesantne ideje, gdje su voljeli da izgovaraju sudbonosno ''da'', što su budvanski matirači morali da ispoštuju.

Novi cjenovnik je od pet pa do sedam puta jači nego do sada. Administrativna taksa za zaključivanje braka u opštinskim prostorijama iznosila je do sada 20 eura, a van zgrade Skupštine opštine 25 eura.

U odnosu na državljanstvo, u Budvi se vjenčalo najviše državljana Rusije, čak 39, zatim Srbije - 22 , BiH - četiri , Slovenije dva , Velike Britanije dva. Bilo je i državljana Ukrajine, SAD, Hrvatske,Kosova i Danske

Činjenica je da je više od polovine brakova koji se sklope u ovom primorskom gradu između ljudi koji nijesu građani Budve, i uglavnom su stranci.

Iako turističke agencije u Budvi nijesu prepoznale i tu mogućnost kao što se to čini sa mnogim ostalim destinacijama poput Las Vegasa, Santorinija, Mauricijusa, gdje se mladim ljudima nude svadbeni aranžmani, Budva je, i pored svega toga, postala sinonim romantičnog mjesta.

Da je to tako nesumnjivo potvrđuje i statistika matične službe Sekretarijata za lokalnu samoupravu, prema kojoj je od početka godine do kraja avgusta sklopljeno 85 brakova, od kojih po trećina među strancima, kao i onih takozvanih mješovitih, gdje jedan od mladenaca nema prebivalište u Budvi.

Najviše sklopljenih brakova, čak 24, bilo je među supružnicima koji su iz inostranstva.

Zaključeno je 14 brakova između supružnika koji su iz Budve, 18 brakova gdje je jedan supružnik iz Budve, a drugi iz neke druge crnogorske opštine, a čak 19 brakova, gdje je jedan od supružnika iz Budve, a drugi iz inostranstva.

Budva je poslužila i za vjenčanje deset parova koji su iz Crne Gore, a nemaju prebivalište u metropoli turizma, dok je bilo devet brakova gdje je jedan supružnik državljanin Crne Gore, sa prebivalištem u nekoj od drugih crnogorskih opština, dok je drugi supružnik iz inostranstva.

Kada je riječ o strancima, očigledno je za državljane Rusije Budva idelano mjesto za vjenčanje.

Tako od početka godine zaključeno je čak 17 brakova između državljana Rusije, tri braka između državljana Srbije, po jedan brak između supružnika iz Slovenije, BiH, Sjedinjenih Američkih Država i Švedske.

U odnosu na državljanstvo, u Budvi se vjenčalo najviše državljana Rusije, čak 39, zatim Srbije - 22 , BiH - četiri , Slovenije dva , Velike Britanije dva. Bilo je i državljana Ukrajine, SAD, Hrvatske,Kosova i Danske.

SNP: Povećajte takse na razvod

Za opozicioni SNP, takse za sklapanje braka su neprihvatljive, jer u vrijeme kada treba stimulisati zaključenje brakova i povećanje nataliteta, takvom odlukom se radi suprotno.

Uz naglasak da njegova partija neće podržati odluku o taksama, šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović smatra da treba povećati takse na razvod.

"Iako ova odluka to ne predviđa, već je to regulisano nekim drugim zakonskim propisima, mi smatramo da je upravo to ono što treba da bude enormno skupo. Možemo da se složimo da takse koje su predviđene za vjenčanja van službenih prostorija mogu da budu visoke, i da oni koji priređuju slavlja vjerovatno imaju i da plate taj iznos. Međutim, za vjenčanja koja su u zgradi SO gdje je tarifa od sto do 130 eura smatramo je apsolutno neprihvatljivom i nezasluženo viskom. Ono o čemu treba da razmišljamo je sigurno kako da se pospješi najbitniji segment društva, a to je porodica. Ovakvi iznosi su potpuno destimulativni za onoga ko hoće porodicu. Da uzmemo kao primjer da li dvoje mladih mogu da plate taksu i zaključe brak, a nezaposleni su i pri tome je takvih primjera nebrojeno u Crnoj Gori“, kazao je Pejović.

Galerija

Bonus video: