Doktori se obrukali: Niko iz KCCG nije došao da oda počast Vukašinu Markoviću

Na okupljanju ispred KCCG, koji je nekada nosio njegovo ime, se nije pojavio niko od predstavnika te institucije
468 pregleda 13 komentar(a)
Spomenik Vukašinu Markoviću, Foto: Luka Zeković
Spomenik Vukašinu Markoviću, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.10.2013. 12:38h

Poštovaoci lika i djela dr Vukašina Markovića obilježili su u subotu 70 godina od smrti tog uglednog ljekara, ali se na okupljanju ispred Kliničkog centra Crne Gore, koji je nekada nosio njegovo ime, nije pojavio niko od predstavnika te institucije.

“Okupili smo se ispred biste dr Markovića, koji je jedan od prvih ljekara na Balkanu, ali se iz KCCG niko nije pojavio. Uredno smo dostavili dopis direktoru KCCG Milanu Mijoviću, ali se među 60-ak okupljenih poštovalaca lika i dijela dr Markovića nije pojavio, ni on, ni niko od njegovih saradnika, što nas je sve zajedno neugodno iznenadilo", kazao je organizator skupa predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pipera Milutin Ljumović.

Ispred biste dr Markovića u krugu KC CG prisutnima se obratio član predsjedništva Udruženja boraca i antifašista Crne Gore Slobodan Simović.

"KC CG je od osnivanja 1973. godine do prije 10-ak godina nosio ime dr Markovića, ali su ovdje izgleda svi zaboravili koliko je on u svojoj mladosti dao Crnoj Gori", dodao je razočarano Ljumović.

Prije dvije večeri više od 300 poštovalaca dr Markovića okupilo se u Piperima u Domu kulture na Drezgi, gdje su govorili akademik dr Vukić Pulević i akademik i književnik Momir Marković.

Pulević je govorio o periodu Markovićevog života između 1921. i 1926. godine, dok je liječio pacijente u Crnoj Gori, i značaju njegove borbe za crnogorsku samobitnost i zalaganje za njeno mjesto u federaciji Jugoslavije.

Momir Marković je govorio o njegovom životu i radu u Rusiji, gdje je i umro 1943. godine u Moskvi.

Pored Pulevića i Markovića omažu u Drezgi su prisustvovali zvaničnici Glavnog grada, predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Andrija Nikolić, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Podgorice Borivoje Banović, akademik Zuvdija Hodžić, predstavnici boračke organizacije Danilovgrada i mnogi drugi.

U prigodnom programu u Domu kulture na Drezgi nastupili su učenici OŠ "Vojin Popović", koji su recitovali revolucionarne pjesme, i grupa "Alata", koja je otpjevala 5-6 revolucionarnih kompozicija, među njima i rusku Kaćušu.

"Vijesti" su pokušale juče da dobiju odgovor iz KC CG na pitanje zašto niko iz ove ustanove, koja je nekada nosila ime dr Vukašina Markovića, nije došao na okupljanje posvećeno 70. godišnjici smrti poznatog ljekara, ali na pozive PR KC CG Gorica Soković nije odgovarala.

Završio i Donsku bogosloviju

Dr Marković završio je Donsku bogosloviju, nakon toga veterinu i medicinu.

“Pacijentima je liječio dušu i tijelo oslovljavajući ih sa “zlato moje”. I Drugi svjetski rat ga je zatekao u Rusiji, a preminuo je u Moskvi 1943. godine”, kazao je Ljumović.

Marković je bio učesnik Oktobarske revolucije, a njegova supruga, koju je upoznao u Harkovu, bila je bliska saradnica Vladimira Ilića Ljenjina.

Bonus video: