Grip odnio deset života, četvoro preminulo prošle sedmice

Virus gripa tipa A potvrđen je laboratorijski do sada kod 336 osoba
4318 pregleda 1 komentar(a)
Virus gripa tipa A potvrđen je laboratorijski do sada kod 336 osoba., Foto: Luka Zeković
Virus gripa tipa A potvrđen je laboratorijski do sada kod 336 osoba., Foto: Luka Zeković

Četvoro pacijenata, za nedjelju dana, preminulo je od posljedica gripa. Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da su od gripa preminule tri žene, rođene 1957, 1958. i 1952. godine, kao i muškarac rođen 1938.

Svi pacijenti, osim žene rođene 1957. godine, imali su hroničnu bolest, dok niko od njih nije primio vakcinu protiv sezonskog gripa.

Iz Instituta su kazali da je prošle sedmice kod izabranih doktora registrovano 705 pacijenata sa simptomima gripa. Virus gripa tipa A potvrđen je laboratorijski do sada kod 336 osoba.

Iz Instituta su rekli da je aktivnost gripa srednjeg intenziteta i u opadanju. Saopštili su da je najveći broj oboljelih, oko 60 odsto, uzrasta od 20 do 65 godina. Imajući u vidu broj oboljelih na 100.000 stanovnika, virus gripa najrasprostranjeniji je među djecom do četvrte godine.

Kod izabranih ljekara prošle sedmice registrovano je i 9341 osoba sa simptomima blažih i težih respiratornih infekcija.

Iz Instituta su saopštili da je četvoro pacijenata prošle sedmice bolnički liječeno od teških infekcija i da je troje bilo pozitivno na virus gripa.

U proteklih mjesec, od komplikacija gripa ukupno je preminulo deset osoba.

Iz Instituta su naglasili da je najbolja mjera prevencije gripa vakcinacija. Podsjetili su da se vakcina može primiti u domovima zdravlja i da je za razvoj antitijela potrebno oko dvije do tri sedmice.

Vakcina se preporučuje starijima od šest mjeseci sa hroničnim bolestima respiratornog, kardiovaskularnog sistema, kao i pacijentima koji imaju metaboličke poremećaje (kao što je dijabetes), osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema i transplantiranim organima i ćelijama.

Vakcinu treba da prime i stariji od 65 godina, zdravstveni radnici, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje i vakcinaciju trudnica i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

Institut apeluje na građane oboljele od gripa da ne idu na posao, u vrtić, škole, igraonice, da ne dodiruju oči, nos i usta prljavim rukama i da koriste papirne maramice kada kašlju i kijaju… Kazali su da opšte prevencije podrazumijevaju redovno provjetravanje prostorija i pranje ruku, izbjegavanje bliskih kontakta sa oboljelima i boravak u prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi... Građanima se preporučuje adekvatna ishrana sa dosta svježeg voća i povrća, fizička aktivnost, kao i dovoljno sna.

Bonus video: