Mijajlović od MUP-a za traganje za utopljenicima traži 160.000

Vlada sprema novi zakon po kojem će RCUD, ustanova koju vodi Veselin Mijajlović, dobiti monopolski položaj
0 komentar(a)
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.10.2013. 18:29h

Vlada Crne Gore na pretprošloj sjednici usvojila je “Drugu informaciju u vezi Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno razminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru” (RCUD), kojom je priznala da ta kontroverzna ustanova, koju od osnivanja vodi bivši visoki policijski funkcioner Veselin Mijajlović, već duže ne funkcioniše legalno, odnosno da nema mjesto i ulogu u normativno-pravnom sistemu Crne Gore.

Mijajlović je od svojih najbližih bivših saradnika prozivan za zloupotrebu državnih resursa u privatne svrhe, a u javnim nastupima on stalno tvrdi da RCUD „nije ni centa nikada naplatio za brojne humanitarne misije traganja za utopljenicima i žrtvama nesreća“

Mijajlović je od svojih najbližih bivših saradnika prozivan za zloupotrebu državnih resursa u privatne svrhe, a u javnim nastupima on stalno tvrdi da RCUD „nije ni centa nikada naplatio za brojne humanitarne misije traganja za utopljenicima i žrtvama nesreća“. Međutim, RCUD upravo za te svrhe MUP-u ispostavlja ceh od 160.000 eura za posljednje tri godine, što se vidi iz dokumenta.

U tom dokumentu stoji da je Ustavni sud 26. decembra prošle godine proglasio neustavnom i ukinuo Uredbu o vršenju podvodnih aktivnosti „čime je dovedeno u pitanje vršenje poslova RCUD - izdavanje odobrenja za vršenje podvodnih aktivnosti, odobrenja za obuku ronilaca, izdavanja ronilačkih legitimacija i drugo“.

Vlada je u tom dokumentu priznala i da RCUD, prema svojoj Odluci o osnivanju, ima Upravni odbor od sedam članova kojima mandat traje četiri godine, a da je Vlada posljednje riješenje o imenovanju predsjednika i članova UO donijela još 11. marta 2004. U međuvremenu, dio tadašnjih članova UO se iz njega gotovo odmah povukao, pa je UO funkcionisao godinama u krnjem sastavu. Čak i onda kada je 2012. donio odluku da Veselinu Mijajloviću povjeri još jedan mandat na mjestu direktora RCUD-a, koje on pokriva već 11 godina.

Građani Crne Gore za rad RCUD-a svake godine iz budžeta izdvajaju oko 350.000 eura. Oni su od Vlade SAD dobili oko 1,7 miliona dolara raznih donacija i pomoći za izvršenje svog osnovnog zadatka – čišćenja crnogorskog podmorja od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstva, što RCUD nije ni izdaleka ispunio.

Bonus video: