Pred litiju

Ateisti CG: Ne pristajte na govor mržnje i diskriminaciju

Nadamo se da najavljena litija neće ličiti na obred egzorcizma, sproveden od strane predstavnika MCP nakon parade u Budvi, poručili su ateisti
75 komentar(a)
Markovdanska litija, Foto: Zoran Đurić
Markovdanska litija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.10.2013. 11:32h

Neformalna grupa Ateisti Crne Gore pozvala je sve koji budu prisustvovali Petkovdanskoj litiji koju organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska da ne pristanu, kako su naveli, da daju podršku mržnji i diskriminaciji nad ugroženim grupama.

MCP je najavila da će u subotu u Podgorici biti održana Petkovdansku litija za, kako su saopštili, crnogorsku čast, obraz, svetinju braka i rađanja djece, a Ateisti su apelovali na institucije da zaštite javnost od širenja mržnje i podstrekavanja nasilja, bez obzira na adresu sa kojih takvi pozivi dolaze.

“Istovremeno, nadamo se da najavljena litija neće ličiti na obred egzorcizma, sproveden od strane predstavnika MCP nakon parade u Budvi”, kazali su agenciji MINA iz Neformalne grupa Ateisti Crne Gore.

Oni su naveli da su građani svjedoci da MCP prethodnih dana jedina staje, kako su kazali, u navodnu zaštitu porodice i rađanja djece, dok ostale vjerske zajednice i institucije, ne osjećaju potrebu da agresivnim i zapaljivim govorima reaguju na prošlonedjeljnu Paradu ponosa.

“Zašto je to tako, postoje dva potencijalna razloga, ili je Mitropolija jedina na strani zaštite istinskih vrijednosti a ostali protiv njih, ili Mitropolija iz unutrašnjih razloga ima potrebu da se protivi civilizacijskim tekovinama, gdje spadaju i prava manjinskih grupa u društvu, pa i seksualnih”, kaže se u saopštenju.

Iz Ateista su naveli da Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica propisuje da "pripadništvo nekoj vjerskoj zajednici ili ispovijedanje neke vjere nikog ne oslobađa od Ustavom i zakonom utvrđenih prava i dužnosti građana."

To je, kako su rekli, temeljni princip, koji se neće mijenjati.

“A crnogorskim Ustavom i zakonima je zabranjeno izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti, i svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu”, navodi se u saopštenju.

U Ateistima smatraju da izjave mitropolita Amfilohija nedvosmisleno podstiču diskriminaciju, mržnju i netrpeljivost prema LGBT osobama.

“Zbog sličnih izjava gospodina Radovića 2011. godine su reagovali državni organi Srbije, kada je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti donijela rješenje kojim je naložila Radoviću da se javno izvini učesnicima Parade ponosa 2010. zbog govora mržnje, i da se uzdrži od izjava kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i nasilje prema LGBT populaciji”, navodi se u saopštenju.

Iz Ateista su pozvali “sve dobre ljude koji budu u litiji da, vodeći se univerzalnim ljudskim vrijednostima, ne pristanu da daju podršku mržnji i diskriminaciji nad ugroženim grupama".