Datum Njegoševog rođenja novi državni praznik

Ministar kulture Branislav Mićunović kazao je da će to biti radni dan i da se njime odaja poštovanje vladaru i piscu, reformatoru i tvorcu duhovnog jedinstva Crne Gore
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 13:41h

Datum rođenje Petra II Petrovića Njegoša 13. novembar biće novi državni praznik Njegošev dan – Dan crnogorske kulture, navedeno je u predlogu izmjena zakona o državnim praznicima koje je Vlada danas usvojila.

Ministar kulture Branislav Mićunović kazao je da će to biti radni dan i da se njime odaja poštovanje vladaru i piscu, reformatoru i tvorcu duhovnog jedinstva Crne Gore, autoru djela po kojem je Crna Gora međunarodno poznata.

Vlada je usvojila i izmjene zakona o radu koji je predviđeno da se radnicima, kojima zbog stečaja u firmama gdje su radili, nije uplaćivan radni staž on poveže preko Fonda rada kako bi im se omogućio odlazak u penziju.

Usvojen je i program kojim je predviđeno da naredne godine u prioritetnim javnim ustanovama, rekonstrukcijom objekata, bude omogućen prilaz i kretanje osobama sa invaliditetom. Za ove potrebe biće obezbjeđeno 1,6 miliona eura.

Predlogom izmjena zakona o socijalnom savjetu članovi ovog tijela koje predlažu sindikati i Unija poslodavaca neće više imati status javnog funkcionera, a time neće imati i neke obaveze poput one da prijavljuju imovinu i da ta prijava bude javna na sajtu.

Bonus video: