Sava Grbović tuži državu

Tužbenim zahtjevom traženo da sud presudom utvrdi diskriminatorska akta od, zasad NN lica Skupštine Crne Gore
109 pregleda 17 komentar(a)
DPS, rođendan, Sava Grbović, Foto: Luka Zeković
DPS, rođendan, Sava Grbović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.10.2013. 11:46h

Predsjednik Odbora direktora Lutrije Crne Gore Sava Grbović i članovi NVO UPIS podnijeli su tužbu protiv države Crne Gore zbog, kako je saopšteno iz Advokatske kancelarije Justicija, grubih povreda prava ličnosti i teških diskriminatorskih akata koja su pretrpjela od ovlašćenih lica Skupštine Crne Gore 29 i 30. jula 2013.

Sava Grbović nepozvan u Skupštini, želi da da "stručno mišljenje">>>

"Naime, uprkos urednom pozivu UPIS-u koji mu je uputio upravo skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, uredno ovlašćena i legitimisana lica UPIS-a su u Skupštini Crne Gore doživjela neviđen pogrom, maltretiranje do prisilnog odstranjivanja mjerama fizičke prinude. To govori o velikom deficitu osnovnih demokratskih i pravnih kapaciteta i nepodnošljivo nejednak, selektivan pristup i odnos dužnog poštovanja Skupštine Crne Gore, i to ne samo prema civilnom sektoru, nego i flagrantno neujednačen, diksriminatorski tretman sopstvenih građana. Tužioci su zatražili odgovore od svih mjerodavnih instanci Skupštine Crne Gore, ali je zavladao muk i tišina", navodi se u saopštenju "Justicije".

Dodaje se da je tužbenim zahtjevom traženo da sud presudom utvrdi diskriminatorska akta od, zasad NN lica Skupštine Crne Gore.

"Da im se zabrani dalje diskriminatorsko postupanje prema tužiocima, da se tužiocima naknadi nematerijalna šteta i da država o svom trošku u svim štampanim medijima i u programu nacionalnog javnog servisa RT Crne Gore objavi integralnu presudu. Svi građani Crne Gore moraju pred svim državnim organima Crne Gore, a pogotovo Skupštini Crne Gore imati jednak tretman, što je davno ustanovljen temeljni zahtjev i uslov vladavine prava, pa se baš zato ne može uopšte uspostavljati kredibilna pravna država i ozbiljno težiti evropskim integracijama, putem iskorenjivanja prava na dostojanstvo, kao korjena svih ljudskih prava", dodaje se u saopštenju.

Tužioci, kako se navodi, očekuju da im sud pruži zakonomjernu pravnu zaštitu i time "eksplicitno ukaže i autoritativno "upre prst" na Skupštinu Crne Gore naglašavanjem da je u fundamentu, ponajviše njenog postojanja, kao i same države - bezizuzetna jednakost svih pred zakonom".

Bonus video: