Kankaraš opet o "brendiranju" Tivta: Bez objašnjenja za milionski ugovor

“Zadatak novoosnovanog preduzeća je da kreira prepoznatljivi brend Tivta kao opštine u sklopu strategije održivog razvoja grada..."
100 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 18:44h

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) ponovno je za predstojeću sjednicu lokalnog parlamenta koja će se održati u petak, kandidovao predlog odluke o učešću Opštine Tivat u osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Brand New Tivat“, a koja i dalje sadrži iste nedostatke koje je imala i kada je prvobitno došla pred odbornike 25. jula.

Kankaraš je tada sa dnevnog reda sjednice povukao predlog te odluke prije nego što se o njemu i povela rasprava.

“Procijenili smo da bi bilo kvalitetnije da uz ovu odluku, ide i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i kvalitetnije obrazloženje nego što smo ga do sada imali. Za mjesec ili dva ćemo sve to imati, pa će tada nadam se, biti i manje prostora za sve ove nedoumice”, rekao je odbornicima tada gradonačelnik.

To se, međutim, nije desilo, pa gradonačelnik na sjednicu u petak ponovo ide sa maltene istim materijalom, i opet bez predloga Ugovora o osnivanju DOO “Brend New Tivat” koji bi po njemu, Opština trebalo da osnuje zajedno sa firmom “Aster Communications”. Ta firma nije bila upisana u Centralnom registru Privrednog suda u vrijeme kada je Kankaraš odbornicima prvi put predlagao da se sa njome uđe u zajednički posao. U međuvremenu, “Aster Communications” DOO, kompanija za “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, čiji su osnivači sa po 50 odsto uloga Predrag Gajić i Bojan Joksimović, upisana je sa datumom registracije 10. jul 2013. u registar preduzeća u Crnoj Gori.

U materijalima sa kojima ide pred odbornike, Kankaraš nije objasnio po kojem je metodu njegova administracija izabrala baš ovu novu i neafirmisanu firmu za strateškog partnera u dugoročnom i milionski vrijednom poslu “brendiranja Tivta”, te da li je, kada i gdje za to bio raspisan javni tender.

Nema ni odgovora na pitanje koliki je procijenjeni ekonomski benefit od tog posla za lokalnu upravu, te kako će se namjere lokalne uprave u tom pravcu, poklopiti sa već osmišljenim i veoma skupim brending strategijama velikih investitora i njihovih projekata na području Tivta – Porto Montenegra, Luštice Baya, Boke Golf itd.

Prema predlogu Odluke koja je na dnevnom redu predstojeće sjednice gradske Skupštine, Opština Tivat će sa “Aster Communicationsom” osnovati zajedničku firmu “Brend New Tivat” u kojoj će lokalna uprava imati “učešće od najmanje 30 odsto” pri čemu se “Opština obavezuje da novoosnovanom preduzeću za njegove potrebe ustupi na korišćenje odgovarajući poslovni prostor”.

“Zadatak novoosnovanog preduzeća je da kreira prepoznatljivi brend Tivta kao opštine u sklopu strategije održivog razvoja grada koji će se bazirati na dosadašnjem razvoju grada, bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu, sadašnjem investicionom zamahu i potencijalima Opštine, da ga implementira, dograđuje i da vrši evaulaciju njegove realizacije koji je kontinuiran posao” stoji u članu 4. predloga Odluke o formiranju kompanije “Brend New Tivat”.

Prema tom predlogu, odbornici bi na neviđeno Kankarašu trebalo da daju i ovlašćenje “da u ime opštine Tivat kao suosnivača potpiše Ugovor o osnivanju DOO, kojim će regulisati međusobna prava i obaveze suosnivača”, a zauzvrat je gradonačelnik “dužan da informiše Skupštinu opštine Tivat o sadržini Ugovora o osnivanju na prvoj narednoj sjednici, nakon njegovog potpisivanja”.

Inače, “Brend New Tivat” u kome bi Opština imala neutvrđen vlasnički udio koji ne može biti manji od 30 odsto, bavio bi se “stvaranjem jednog, međunarodno prepoznatljivog i snažnog brenda Tivta” i koji bi bio “sinergija napora koje ulažu javni i privatni sektor, a očuvao bi identitet grada i zaštitio i unaprijedio interese svih građana”.

Ovaj projekat bi trebalo da rezultira novim vizuelnim identitetom brendinga Tivta, planom komunikacione i marketing kampanje projekta, vizijom “Brenda Tivat” i strategijom njegovog razvoja. Iako predlagači tvrde da bi sve to moglo biti gotovo do kraja 2014. godine, u predlogu dinamičkog plana projekta “brendiranja Tivat” stoji da će se on u najboljem slučaju završiti i ući u fazu trajne implementacije za najmanje 25 mjeseci, a u najgorem slučaju za skoro tri godine.

Rad za Vladu najbolja preporuka partnera

Glavni strateški partner lokalnoj kompaniji “Aster Communications” predstavlja poznata globalna kreativna kompanija TBWA – stoji kao glavna preporuka novoosnovane firme - partnera koju je gradonačelnik izabrao za višemilionski posao.

“Osnovana 1970. godine, TBWA mreža je od 1993. dio Omnicom Group Inc., vodeće svjetske grupacije za marketing i korporativne komunikacije, sa preko 5.000 klijenata u više od 100 zemalja. TBWA mreža obuhvata preko 260 lokalnih kompanija u više od 70 zemalja širom svijeta u kojima radi preko 12.000 zaposlenih.

Zahvaljujući sopstvenoj, dokazanoj metodologiji rada za definisanje i implementaciju komunikacionih strategija Disruption, TBWA je od svog osnivanja radila na unapređenju i osnaživanju brendova kao što su Apple, Play Station, Adidas, Absolut Vodka, Nissan itd.

Ova kompanija je 2010. godine proglašena najboljom globalnom mrežom od čuvenog magazina Advertising Age, a svrstana je i među 24 najinovativnije kompanije na svijetu (odmah poslije Disney i Nintendo kompanija)” zapisao je Kankaraš, dodajući da TBWA “blisko sarađuje” sa Vladom Crne Gore, više njenih ministarstava i NTO Crne Gore na nekoliko marketinških kampanja.

Suosnivač novog “Aster Communications-a” Bojan Joksimović direktor je kompanije TBWA sa sjedištem u Beogradu.

Galerija

Bonus video: