Vujanović može, ali neće da pomiluje starca iz Beransela

Praksa iz Strazbura pokazuje da je šef države imao osnova da Đorđa Tomovića oslobodi zatvora
50 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 14:02h

Predsjednik države Filip Vujanović imao je pravni osnov da pomiluje 24 građana Beransela kojima su izrečene prekršajne kazne jer se suprotstavljaju odlaganju smeća pored svojih kuća.

To pokazuju dvije presude Suda za ljudska prava u Strazburu, čiji pravnu praksu Crna Gora mora da primjenjuje, a na koje se podnosioci molbe za pomilovanje i pozivaju.

Odbijajući zahtjeve za pomilovanje, među kojima je i onaj koji je podnio starac Đorđije Tomović (95), Vujanović je obrazložio da se pomilovanja daju samo za krivična djela.

U članu 2 Zakona o pomilovanjima, koji je predsjednik citirao, piše da se “pomilovanje daje poimenično licu kojem je izrečena krivična sankcija za krivično i drugo kažnjivo djelo” propisano zakonom.

Drugo kažnjivo djelo podrazumijeva prekršaje jer, kako je “Vijestima” rekao advokat Goran Rodić, zakonodavstvo u Crnoj Gori poznaje samo krivične i prekršajne sankcije.

On takođe objašnjava da je član zakona sam po sebi kontradiktoran, ali da se na osnovu njega može zaključiti da pomilovanje slijedi i za prekršajna djela, koja mogu biti zatvorski kažnjena. A to je, dodaje advokat, i kazna za one koji su krivično osuđeni.

Sud za ljudska prava u Strazburu u presudama ”Engel i drugi protiv Holandije 1976. godine” i “Maresti protiv Hrvatske 2009”, zaključuje istom logikom.

Obrazloženje tog suda je da se prekršajna kazna može tretirati kao krivična “u društvu koje je opredijeljeno za vladavinu prava, kada zapriječena i stvarno izrečena kazna podnositelju zahtjeva uključuje gubitak slobode”.

Te dvije presude, koje govore u kojim slučajevima prekršajna kazna može biti tretirana kao krivična, citirao je Aleksandar Perović iz NVO Ozon, koji je u ime građana Beransela podnio molbu za pomilovanje.

Ukoliko ne plate prekršajne kazne, koje se kreću od 10 do 530 eura, one će biti zamijenjene zatvorskim. Za desetak građana, među kojima je i Đorđije Tomović, Sud za prekršaje je već novčane kazne zamijenio zatvorom.

Perović je rekao za “Vijesti” da oni neće odustati od borbe i da se spremaju za pritužbu Strazburu, jer im je povrijeđeno pravo na zdravu životnu sredinu, garantovano i Ustavom:

“Već razgovaramo sa advokatima i kada neko preuzme slučaj, idemo sa pritužbom jer smo u Crnoj Gori na ovu temu uputili već 80-ak dopisa, bez ikakvog efekta”. “Vijesti” su ranije pisale da je Vujanović rekorder u davanju pomilovanja i to na evropskom nivou, što je zamjereno u posljednjem izvještaju o napretku Evropske komisije. Vujanović je davao pomilovanja i osuđenima za korupciju, ubistva i organizovani kriminal. Po zakonu, Vujanović može sam, bez bilo čije inicijative, da pomiluje osuđenika.

Galerija

Bonus video: