Green Home organizuje čišćenje i uređenje Ćemovske šume

Mobilijar koji će biti postavljen u Ćemovskoj šumi biće izgrađen od prirodnih materijala, kao i materijala koji su već bili u upotrebi
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 15:04h

NVO Green Home će u subotu 26. oktobra sa početkom u 11 časova realizovati prvu od dvije akcije čišćenja i uređenja Ćemovske šume, lokaliteta poznatog kao trim staza, saopšteno je iz te NVO. U pitanju je dio parka na Ćemovskom polju koji se nalazi u neposrednoj blizini sportskih terena na Starom aerodromu.

Mobilijar koji će biti postavljen u Ćemovskoj šumi biće izgrađen od prirodnih materijala, kao i materijala koji su već bili u upotrebi.

“Cilj nam je da prostor oplemenimo korištenjem starih, ali ekološki prihvatljivih, prirodnih i upotrebljivih materijala poput paleta i odbačene građe kako bi napravili parkovski mobilijar u vidu ljuljaški za djecu, sportskih sprava za rekreativce, kanti za otpatke, info table, kućica i hranilica za ptice”, kazali su u Green Home organizaciji.

Mnogo toga uništeno u požaru (FOTO: Damira Kalač)

U cilju pripreme potrebnih mobilijara u dvorištu Green Home će biti organizovane tri kreativne radionice za volontere, od kojih će prva biti održana u četvrtak, 24. Oktobra, sa početkom u 14 sati.

Na radionicama će polaznicima biti demonstrirano na koji način se već korišćeni materijali kao što su plastična i metalna ambalaža, kao i drvene pelete mogu ponovo iskoristiti i vratiti u upotrebu.

Na prvoj radionici će se farbati kućice za ptice (modrovranu, sokola i zimovalice) i praviti hranilice od plastične i metalne ambalaže.

Još dvije radionice su predviđene i za sljedeću sedmicu, utorak i četvrtak, i na njima će se od drvenih paleta biti pripremljen parkovski mobilijar, kante za otpatke kao i informativne table.

Pripremljeni mobilijar će u subotu 26. oktobra i 2. novembra biti postavljen u Ćemovskoj šumi.

“Ćemovsko polje nije samo prostor koji mnogi građani koriste u svrhu rekreacije već predstavlja i područje zaštićeno na međunarodnom nivou, ali nedovoljno valorizovano od strane nadležnih organa, a posebno lokalne samouprave. Ovo područje koje obuhvata 55 hektara površine predstavlja važno biljno stanište - IPA (Important Plant Area), područje od međunarodnog značaja za ptice - IBA (Important Bird Area), identifikovano je kao Emerad područje i potencijalno je Natura 2000 stanište koje po međunarodnoj klasifikaciji spada u najstrožije zaštićenu ekološku mrežu”, kazali su u Green Home.

Danas, dodaju u toj NVO, ovaj lokalitet predstavlja mjesto za nelegalno odlaganje otpada naročito građevinskog šuta, a posljednjih godina Ćemovska šuma je opožarena, ali i uništena nelegalnom sječom.

“Ovaj i slični projekti teže animiranju građana kroz jačanje volonterizma kako bi zajedničkim snagama valorizovali i unaprijedili stanje na Ćemovskom polju ali i poslali poruku da građanski aktivizam predstavlja važnu kariku u očuvanju prirode i zaštiti prostora”.

Kampanju uređenja dijela Ćemovske šume je finansijki podržao FAKT - Fond za aktivno građanstvo, a kampanji su se do sada se pridružili NVO Naša akcija, NVO Crnogorsko ekološko društvo, Elko Tim, ali i brojni građani i pojedinci.

Svaka ideja dobrodošla

Iz NVO Green Home pozivaju sve kreativce da se uključe u akciju predlozima za idejna rješenja za parkovski mobilijar, te učestvuju u izradi tabli, kanti, klupa, hranilica za ptice, mobilijara za djecu i sportiste.

“Treba nam pomoć građana, vaše ideje, preciznost, sklonost ka oslikavanju i farbanju drveta, želja da uredimo ovaj kutak prirode. Zato vas pozivamo da nam se pridružite šaljući sugestije, fotografije, ideje kako bi što bolje i interesantnije osmislili kreativne radionice kao i završnu akciju Čišćenja i uređenja Ćemovske šume.

Mnogi ažurni

U dijelu parka na Ćemovskom koji će biti obuhvaćem akcijom uređenja i čišćenja koju organizuje Green Home, ranije su mobilijar za djecu i sportiste uredili ADP ZID i kompanija Elko Tim.

Dio tog mobilijara i sada se koristi, međutim, dobar dio je uništen u požaru krajem jula.

Da je onima koji stanuju u naseljima Stari aerodrom i Konik stalo da u najbližoj okolini imaju mjesto za rekreaciju i šetnju, dokazali su kada su sredinom septembra u dijelu parka gdje se uglavnom okupljaju ljubitelji pasa zasadili oko 50 stabala čempresa.

U danima bez kiše, oni bi mlada stable zalivali donoseći vodu u flašama. Nedavno je na istoj lokaciji zasađeno još nekoliko stabala čempresa.

Galerija

Bonus video: