Medenica: Zadatak tužilaštva je bio da utvrdi odgovornost za ratne zločine

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica povodom kritike Evropske unije
238 pregleda 9 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2013. 16:44h

Podgorica – Predsjednica Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Vesna Medenica smatra da nema odgovornosti sudova zbog toga što u slučajevima ratnih zločina izostalo utvrđivanje komandne odgovornosti, što je konstatovano u najnovijem Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore.

“Pitanja odsustva komandne odgovornosti, saizvršilaštva, pomaganja i podstrekavanja Evropska komisija veže isključivo za optuženja za ratne zločine, pa samim tim i za nadležnost državnog tužilaštva, kao organa nadležnog za gonjenje učinilaca krivičnih djela“, rekla je Medenica “Vijestima“.

Iz Vrhovnog suda podsjećaju da je u predmetima ratnih zločina EK istakla da odluke sudova trebaju biti u ravni sa međunarodnim humanitarnim pravom, da odražavaju praksu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju „i da se u njima u potpunosti primjenjuje nacionalno zakonodavstvo, bez navođenja da to do sada sudovi nisu radili“.

"Optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo i pomaganje i prikrivanje do sada se nijesu koristile. Crna Gora treba da obezbijedi da civilne žrtve imaju pristup pravdi i ratnoj odšteti", piše u najvažnijem godišnjem dokumentu Brisela za Crnu Goru koji se pojedinačno radi i za druge države zapadnog Balkana.

Po komandnoj odgovornosti osuđeni su u Hagu mnogi vojni i politički zvaničnici zaraćenih strana u bivšoj Jugoslaviji. Crnogorski sudovi u slučajevima Morinj, deportacije izbjeglica iz maja 1992. godine, Bukovica i Kaluđerski laz nijesu pravosnažno proglasili nijednu osobu krivom. U slučaju Bukovica Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda u Bijelom Polju i optužene oslobodio odgovornosti jer su, kako je obrazloženo, optuženi za krivično djelo koje nije postojalo u zakonodavstvu u periodu na koji se odnosila optužba.

Konstataciju iz Izvještaja da je prvostepena odluka u predmetu “Zavala” ukinuta i predmet vraćen na ponovni postupak Medenica nije željela da komentariše s obrazloženjem da je postupak u toku pred Višim sudom u Podgorici.

“Sudovi, a ne predsjednik Vrhovnog suda, isključivo su nadležni da daju konačan sud o osnovanosti optužnice. Kao razlog za brigu (u izvještaju EK) navedeni su ne samo ukidanje te odluke, već i često mijenjanje zakona i sporo procesuiranje slučajeva visoke korupcije, na koje sudska vlast svakako nema uticaja”, kazala je Medenica.

Sudovima je iz Brisela konačno stiglo priznanje

Iz Vrhovnog suda ocjenjuju da je Izvještaj o napretku nesumnjivo pokazao da EK u potpunosti prepoznaje napredak sudova i podsjećaju da je izmjenama Ustava unaprijeđena nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa.

“Komisija je konačno ocijenila i naglasila odsustvo političkog uticaja na crnogorsko sudstvo, koji se u ranijim izvještajima isključivo prepoznavao u načinu izbora predsjednika Vrhovnog suda i kumulacije funkcije sa funkcijom predsjednika Sudskog savjeta”, piše u odgovoru Medenice.

Ona ističe da je “sa briselske adrese stiglo priznanje da je transparentnost i efikasnost rada crnogorskog sudstva unaprijeđena, naročito u smanjenju broja zaostalih predmeta”. “Ocjena potrebe daljeg smanjenja broja starih predmeta usklađena je sa naporima i ciljevima sudske grane vlasti.

Iako postojeći propisi prepoznaju transparentnost izbora nosilaca sudijske funkcije, a izbor i napredovanje se ostvaruje putem njihovih razrađenih kriterijuma, nesumnjivo je da će ovi procesi biti unaprijeđeni i u potpunosti usklađeni sa standardima EU, a sve to kroz realizaciju mjera uključenih u Akcioni plan za poglavlje 23”, saopštila je Medenica.

Bonus video: