Male ultragrupe na ulici zbog halo efekta, Varvari se ograđuju

Stručnjaci smatraju da su podgorički vandali kopirali navijačke grupe koje su osujetile Paradu u Beogradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 16:53h

Huligane koji su u nedjelju lomili po gradu i prkosili policiji, pokušavajući da dopru do učesnika Parade ponosa, na ulicu je izveo takozvani “halo efekat”, odnosno prenošenje nasilja iz okruženja. Na pokušaj razbijanja Parade grupe huligana niko, osim vođa, nije morao pozvati, a ako su još postojale javne izjave netolerancije, to ih je samo ohrabrilo.

Tako vandalizam od prije tri dana doživljavaju profesor političke sociologije Zoran Stojiljković i novinar, analitičar navijačkih grupa, Zoran Pavić iz Beograda, čija je Vlada zbog ovakvih ispada nedavo zabranila Paradu ponosa.

“To su male ultragrupe koje imaju jednu vrstu okidača, odnosno iskazivanje frustracija većine koja ćuti o nečemu, što je za nju duboko neprihvatljivo. A za LGBT je većina građana, u anketi koju sam i ja radio u Crnoj Gori, rekla da je to grijeh u božjim očima. To je model koji vlada od 90-ih godina, takozvani 'halo efekat', koji se prenosi iz sredine u sredinu, a koje su uglavnom, na ovom prostoru, vrlo slične”, objašnjava za “Vijesti” profesor Zoran Stojiljković.

Zoran Pavić, koji je navijačkim grupama posvetio desetine tekstova, kaže da su “na Balkanu uopšte, a doskora je tako bilo i u Hrvatskoj, takozvane navijačke grupe glavni protivnici gej parade”.

“Oni koji prijetnjama, nasiljem i izazivanjem incidenata te skupove žele da zasjene ili da ih, kako to u Srbiji već dvaput zaredom biva - otkažu. Tako sektaškim organizacijama homofobija je odličan povod da nasilje koje je u međuvremenu postalo i cilj, a ne samo sredstvo, uviju u providne folije zaštite porodičnih vrijednosti, javnog morala, zdravlja nacije... Njihova mržnja prema homoseksualcima je iste prirode kao i njihov bijes prema neistomišljenicima svih boja, i na sportskom i na 'nesportskim' planovima”, objašnjava Pavić.

Navijačke grupe, koje ne moraju imati političku podršku, obično je stvorila vlast i finasirala ih, ali se događa da se vremenom otmu kontroli, saglasni su Pavić i Stojiljković.

“Na razbijanje parade niko ih osim vođa i nije morao pozvati, danas preko društvenih mreža možete za tili čas podići na stotine ljudi. Dodatni motiv je 'navijački prestiž', u smislu ako su u Srbiji uspjeli, vala i mi ćemo. Za tako nešto direktna veza sa nekom ultradesničarskom grupom nije neophodna, u smislu netolerancije, beskrupuloznosti, unutrašnje organizacije i nasilja kao glavnog metoda borbe, sve navijačke grupe su i ultradesničarske“, tvrdi Pavić.

Varvari protiv, ali nisu ništa radili

Podgorička navijačka grupa “varvari”, međutim, negira vezu sa destrukcijom i razbijanjem grada. “Varvari nijesu organizovano bili na ulicama, ali jeste bilo pojedinačnih slučajeva. Kao organizacija ne podržavamo Paradu ali ništa nijesmo preduzimali. Nijesmo što i navijači u Beogradu i ne znam zašto nas porede i dovode u isti kontekst”, rekao je za “Vijesti” jedan od vođa “varvara” koji nije želio da mu se ime objavi.

On kaže da bi se prisustvo navijača “Budućnosti” osjetilo na ulicama jer bi nosili obilježja i bili bi organizovani: “Ovo je omladina, bili su na desetak mjesta i vidi se da ih niko nije doveo, da su neorganizovani i da su izašli na ulice da izraze bunt. Policija je noć uoči parade desetak naših momaka zvala na razgovor. NIjesu to mogli ranije, kao da se nije znalo da će biti parade, već su im upali u kuće u subotu u 00.01 sat”.

Galerija

Bonus video: