Bošković: Stanje u ustanovama za mentalno oboljele bolje nego 2008.

Bošković je kazao da čak ni roditelji i porodice nijesu dolazile u posjete ali da oni rade ne integraciji tih osoba u porodice
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2013. 16:37h

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković ocjenio je da su zaposleni u ustanovama u Crnoj Gori u kojima borave mentalno oboljele osobe “nagrađene” jer su njihove zarade 20 odsto veće u odnosu na ostale zaposene u javnom sektoru.

On je, odgovarajući na pitanja poslanika na sjednici skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode kazao da kada je u pitanju dodjeljivanje beneficiranog radnog staža toj kategoriji zaposlenih to sistemski treba riješiti te da Zavod Komanski most “nije jedina ustanova gdje je rad sa korinsicima izuzetno težak”.

Na sjednici je ocjenjeno i da u tim ustanovama stanje je bolje u odnosu na 2008. godinu ali da ga treba još poboljšavati.

Boškovićevo kontrolno saslušanje je obavljeno zbog implemenatcije zaključka Skupštine donesenog povodom razmatranja izvještaja Ombdusmana o stanju ljudskih prava mentalno oboljelih osoba smještenih u ustanovama.

Predsjedavajući Odbora Halil Duković pitao je Boškovića koliko je realno ostvarljivo, u trenutnnoj ekonomskoj situaciji, povećati zarade zaposlenima u Komanskom mostu i istakao da podržavaju beneficirani staž i povećanje zarada.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Snežana Jonica pitala je Boškovića koliki bi trebao da bude broj zaposlenih u skladu sa brojem štićenika i podsjetila da je 20 miliona eura oprediljeljeno za osobe sa invaliditetom. Ona je rekla da novca ima ali da je usmjeren negdje drugo.

“U Izvještaju piše da nije bilo novca za povećanje zarada zaposlenih u Komanskom mostu, ali ste povećali cijene smještaja za 20 odsto, a razlog je problematična ekonomska situacija. Vladi je problem da poveća zarade zaposlenima, a nije, da porodicama koji žive u tim istim uslovima, oduzme 20 odsto”, istakla je Jonica koji je zanimalo i koliko je ljekara na specijalizaciji iz oblasti psihijatrije.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović kazao je da je jedan ljekar na specijalizaciji iz dječije psihijatrije, a da je Klinički centar odobrio još jednu specijalizaciju.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović pitao je Boškovića šta su preuzeli kako bi se poboljšalo stanje u Komanskom mostu osim što su zamjenili direktora.

“Da li to znači da je samo jedan čovjek bio odgovoran za ta dešavanja ili vi imate neka druga saznanja i mislite da još neko pored direktora je krivac za tako loše stanje”, pitao je Abazović.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević kazala je da nijesu jasne procedure po kojima se osobe upućuju na prijem u Zavod Komanski most te da je HRA očekivala da će pravilnici biti usvojeni.

“Mislimo da treba dodatno uložiti u radno okupacione terapije. Radionica za kartonažu, koju je Ombudsman pohvalio u svom izvještaju, ne radi, nema sredstava, a to je za smještene u Zavodu izuzetno važno”, rekala je Gorjanc Prelević dodajući da je neohodno se založiti za beneficirani radni staž zaposlenih u Zavodu.

Gorjanc-Prelević je protestovala zbog terminologije - saslušanje ministra se dešavalo povodom ”izvještaja Ombudsmana o stanju ljudskih prava mentalno oboljelih lica smještenih u ustanovama”, u kome se govori, a i na saslušanju se govorilo, pretežno o ustanovama u kojima uopšte ne borave ”mentalno oboljela lica” - o JU Zavodu Komanski most i Centru 1. jun i Domu za djecu bez roditeljskog staranja Mladost, u kome borave lica s intelektualnim invaliditetom.

Kako je navela, od svih ustanova jedino u Specijalnoj bolnici Dobrota borave metalno oboljele osobe.

Koordinator programa za ljudska prava u Građanskoj alijansi Milan Radović pitao je Boškovića, šta je njegov resor preduzeo kada je u pitanju osnaživanja kapaciteta roditelja i šire zajednice, čija se djeca nalaze u tim institucijama, na smanjivanju distance koja postoji.

Bošković je kazao da čak ni roditelji i porodice nijesu dolazile u posjete ali da oni rade ne integraciji tih osoba u porodice i da je Ministarstvo dosta uradilo.

Predstavnik NVO Naša inicijativa Milisav Korać kazao je da dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru, još nije otvoren, iako je opredijeljen novac za njega. On je predložio da se otvori ili da se usmjeri taj novac nekoj drugoj opštini.

Galerija

Bonus video: