Vujanović odbio da pomiluje Beranselce, opet probijena blokada

"Oni demostriraju silu. Došli su oko šest sati jutros u pratnji komunalne policije i nekoliko policijskih vozila..."
41 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2013. 11:07h

Policija je u ranim jutarnjim satima ponovo pružila asistenciju JP Komunalno i probila još jednu blokadu gradskog smetlišta na Vasovim vodama.

Predsjednik MZ Beranselo Slobo Lončar rekao je da mještanima ovog naselja nije preostalo ništa drugo već da se povuku sa barikada.

„Oni demostriraju silu. Došli su oko šest sati jutros u pratnji komunalne policije i nekoliko policijskih vozila. Mogli smo samo da se sukobimo i ponovo zaradimo kazne, ili da se povučemo“, kazao je Lončar.

On je dodao da ovo nema nikave veze sa zakonom i da predstavlja „čisti despotizam lokalnih vlasti“.

„Policija ni ovog puta nije pokazala nikakav papir, odnosno dokument na osnovu kojeg pružaju asistenciju. Mi im poručujemo da ćemo se ponovo vratiti, čim se oni sklone, i da ćemo opet blokirati Vasove vode“, rekao je Lončar.

Mještanin Beransela Sveto Tomović postavio je pitanje šta treba da rade stanovnici ovog naselja da bi dokazali da su u pravu.

"Tražićemo od većih državnih institucija da nam objasne ko krši zakon. Da li mještani Beransela, ili zakon uopšte ne postoji što se tiče upravljanja otpadom. Do sada su svi govorili da je zakon na našoj strani. I pomoćnik ministra Stanković je rekao da je sve što se radi na Vasovim vodama nelegalno već osam godina. Pa ipak, oni nas kažnjavaju i nas šalju u zatvor. U ovoj državi vladaju bezakonje i sila“, kazao je Tomović.

Beranselci već tri godine vode bitku da se zabrani dalje odlaganje otpada na lokaciji Vasove vode, nedaleko od njihovih kuća. Oni su do sada deset puta blokirali gradsko smetlište, ali je svaka blokada, kao što je to bilo i jutros, razbijena uz primjenu sile i uz pomoć policije.

Preko osamdeset mještana Beransela je do sada zbog blokada smetlišta zaradilo neku vrstu prekršajnih kazni, od opomene, preko novčane do zatvorske. Među onima koji treba da idu u zatvor zbog toga što „krše javni red i mir“ dok brane svoja Ustavom garantovana prava na zdravu životnu sredinu je i devedesetpetogodišnji Đorđije Tomović.

Vujanović odbio da pomiluje

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je odbio da pomiluje mještane Beransela, na inicijativu ekološkog pokreta Ozon.

Beranselcima su izrečene novčane i zatvorske kazne zbog protesta zbog sprječavanja odlaganja otpada na Vasovima vodama, a Vujanovićev kabinet smatra da je inicijativa pravno neosnovana.

Kako su pojasnili, radi se o prekršaju, a ne o krivičnom djelu.

“To je po nama apsurdno jer se u članu dva Zakona o pomilovanju jasno navodi da se”pomilovanje se daje poimenično određenom licu, kojem je izrečena krivična sankcija za krivično i drugo kažnjivo djelo određeno zakonima Crne Gore””, kazao je direktor ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović.

U Ozonu tvrde da su Beranselci štitili pravo na zdravu životnu sredinu garantovanu Ustavom, čitavim nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora.

“Kako pored krivičnih djela, druga kažnjiva djela osim prekršaja u Crnoj Gori ne postoje nijesmo mogli prihvatiti ovakvo tumačenje pravne osnovanosti Inicijative za pomilovanje, pa smo pripremili i poslali dopis sa obrazlozenjem opravdanosti Inicijative koje vam takodje dostavljamo u prilogu”, istakao je Perović.

Filip Vujanović pomilovao je tokom svoja prva dva mandata više zatvorenika nego svi predsjednici država regiona zajedno u posljednjih deset godina.

Galerija

Bonus video: