Stručno osposobljavanje: Učili za socijalni rad, a nude im sekjuriti i DPS

Poslodavci su tražili ukupno 4783 pozicije za osposobljavanje, dok se do juče prijavlilo 1675 kandidata
69 pregleda 11 komentar(a)
Studenti, Foto: Zoran Đurić
Studenti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.10.2013. 17:39h

Ponuda mjesta studentima za novo devetomjesečno stručno usavrašavanje, koje organizuje Vlada, lošija je nego prošle godine.

Kako tvrde studenti koji žele da rade mjesečno za 250 eura koliko daje Vlada i da se nadaju da će zadržati posao ako pokažu vanredne sposobnosti, ponuđene su im firme često nijesu povezane sa njihovim obrazovanim profilom.

Više studenata nekoliko različitih fakulteta javilo se „Vijestima“ tvrdeći i da je u odnosu na prošlu godinu mnogo manje firmi ponuđeno, te da postoji mogućnost da veliki broj svršenih visokoškolaca neće dobiti priliku da se osposobi.

„Čekali smo da počne prijava kako bismo makar na ovaj način dobili neki izvor primanja. Sad smo prinuđeni da prihvatimo to što nam se nudi, a kasnije treba da se žalimo kako nas ni ovakve firme neće ostaviti da radimo“

„Žalimo se na ponudu - ne želimo da kao socijalni radnici odradimo praksu u sekjuriti kompanijama ili filijalama partija. Osim toga, nas je preko 100 studenata, a mjesta je nešto malo više od 20“, kazali su studenti sa Fakulteta političkih nauka, smjera socijalna politika i socijalni rad.

Slična situacija je i sa ponudom za studijski program novinarstvo. Nudi se nekoliko NVO organizacija, DPS i svega tri ili četiri medija. Sa ponudom nijesu zadovoljni ni studenti Arhitektonskog fakulteta.

„Čekali smo da počne prijava kako bismo makar na ovaj način dobili neki izvor primanja. Sad smo prinuđeni da prihvatimo to što nam se nudi, a kasnije treba da se žalimo kako nas ni ovakve firme neće ostaviti da radimo“, kazala je jedna od studentkinja.

Iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću su kazali da je, imajući u vidu činjenicu da postoji veliko interesovanje poslodavaca za naknadnim rokom, a kao opredjeljenje Vlade da pruži šansu za stručnim osposobljavanjem što većem broju korisnika programa, rok produžen do petka.

Ističu da nemaju mogućnost da utiču na to koliko će se poslodavaca prijaviti za program niti koja će radna mjesta prijaviti, te da su poslodavci birali ona zvanja koja su njima u ovom trenutku potrebna.

Iako su studenti kazali da među ponuđenim poslodavcima nema ustanova visokog obrazovanja, iz Vlade su demantovali te tvrdnje.

„Ustanove visokog obrazovanja učestvuju u Programu i ove godine kao što su učestvovale u prvom ciklusu. Prijavljeni su državni i privatni univerziteti i njihove fakultetske ili organizacione jedinice i to 144 pozicije“, navodi se u odgovoru.

Poslodavci su tražili ukupno 4783 pozicije za osposobljavanje, dok se do juče prijavlilo 1675 kandidata. Od tog broja kompletnu proceduru, odnosno sva tri koraka, odradilo je 1009 visokoškolaca. Studenti će moći da se prijave do 15. novembra.

Za razliku od prošle godine, više neće moći da se usavršavaju u državnoj administraciji.

Svjetska banka: Mladi u regionu na mukama

Stopa nezaposlenosti mladih u jugoistočnoj Evropi (JIE) konstantno je visoka u odnosu na situaciju u drugim državama svijeta, a veliki broj njih ne samo da ne radi, nego nije ni na školovanju, ocijenila je Svjetska banka (SB), a prenosi MINA.

Na konferenciji koju je SB organizovala u Beču u saradnji sa Ministarstvom finansija Austrije, Bečkim institutom za međunarodne ekonomske studije i Mrežom za globalni razvoj, saopšteno je da jedan od četiri mlada čovjeka u regionu JIE niti radi, niti traži posao, niti studira. „Kada mladi ljudi nađu zaposlenje, često su im na raspolaganju samo nesigurni ili poslovi sa pola radnog vremena ili na određeno vrijeme, kao i neformalni poslovi, što ih stavlja u situaciju da su isključeni iz sistema podrške i iz društva, uopšte“, navodi se u saopštenju SB.

Bonus video: