Konjević o Paradi ponosa: Položen ispit tolerancije

Konjević je saopštio i da je jedna od tema bila Parada ponosa održana u nedjelju u Podgorici
13 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 17:09h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u Briselu se sastao sa sa zvaničnicima Evropske unije, koji su izjavili da su zadovoljni onim što je Crna Gora do sada uradila ali da pred njom stoji još obaveza do punopravnog članstava u EU.

Konjević je razgovarao sa sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom, generalnim direktorom za pravdu i unutrašnje poslove Rafaelom Fernandez-Pitom i Gonzalesom i direktorkom u Generalnom direktoratu za proširenje Aleksandrom Kas Granje.

Konjević je nakon razgovora sa Malstrom novinarima izjavio da su tema sastanka bile obaveze iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 za koje ocjenenjuje da su dva najvažnija poglavlja te da za MUP i Ministarstvo pravde nema važnijeg zadatka ,u ovoj fazi,od realizacije obaveza iz ta dva akciona plana.

Konjević je saopštio i da je jedna od tema bila Parada ponosa održana u nedjelju u Podgorici. On smatra da su građani Podgorice, nadležne institucije položile ispit afirmacije, tolerancije i razumijevanja.

”To je negdje i dobro, ne moramo svi o određenim pitanjima misliti na isti način. Mislim da smo kao društvo zreli da o tim pitanjima razgovaramo na drugačiji način nego što je juče pokušao da razgovara. Taj koji je pokušao da na juče, na jedan nasilan, huklliiganski način ugrožava javni red i mir, ugrožavajući imovinu,ugrožavajući živote policajaca, znate da je jedan policajac teže povrijeđen, moraće biti vrlo striktno sankcionisani. Pitanja koja su ovdje bila povodom toga je afirmacija Crne Gore. Što je uspjela u ranoj fazi evropskih integracija ima snažne mehamnizme u unutrašnjim poslovima koji mogu da obezbijede organizovanje Povorke ponosa kakva je bila juče. Dakle bez većih nereda i samim ti pokazujući da i prisustvo zvaničnih predstavnika Vlada, jedan profesionalni odnos policije”, rekao je Konjević

Ministar unurašnjih poslova sastao se i sa članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje (COELA) i predstavnicima država regiona kojima je predstavio dosadašnje rezultate Crne Gore i napretku u poglavljima 23 i 24.

Robert Frla, delagat Holandije u Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje – COELA rekao je novinarima nakon susreta sa Konjevićem da su zadovoljni komentarima koje su dobili od Konjevića o tome šta Crna Gora radi o ispunjavanju ciljeva koje je Vlada postavila na putu ka EU.

”Kao što zate mi u poglavljima 23 i24 najveći akcenat stavljamo na vladavinu prava borbu korupciju i organizovani kriminala tako da su to oblasti sa kojima će Crna Gora morati najviše da se nosi u ovoj fazi. Mislim da je jako korisno što smo sna samom početku počeli sa ova dva poglavlja jer nam ostavlja dovoljno vremena da se sprovedu sve reforme u oblasti pravosuđa prije nego Crna Gora postane ravnopravna članica evropske unije”, rekao je Frla.

Konjević će se sjutra sastati sa ministrom bezbjednosti i pravde Kraljevine Holandije Ivom Opstaltenom, ministarkom unutrašnjih poslova Kraljevine Belgije Žoel Milke zamjenikom direktora EUROPOL-a Oldrihom Martinuom i sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske unije za unutrašnje poslove Stefanom Manservizijem.

Galerija

Bonus video: