MCP: Nepošteno je krivicu za nasilje prebacivati na Crkvu

"Nepošteno je i zlonamjerno krivicu za nasilje prebacivati na Crkvu", piše u saopštenju Mitropolije
8 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 16:54h

Nepošteno je i zlonamjerno krivicu za nasilje na Paradi ponosa prebacivati na Crkvu, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske, i poručili da su oni pozvali sve ljude na mir i nenasilne metode otpora tom događaju. U saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske navodi se da pojedini mediji nastavljaju da vode kampanju protiv Crkve povodom nereda u Podgorici izazvanih, »nepotrebnom povorkom malobrojnih homoseksualnih osoba i njihovih simpatizera i podržavalaca«."Nepošteno je i zlonamjerno krivicu za nasilje prebacivati na Crkvu. Kao da nemira i protesta ovakvim i njima sličnim povodima nije bilo i nema i na drugim mjestima širom svijeta", kaže se u saopštenju. Iz Mitropolije su pojasnili da se u svrhu etiketiranja te Crkve kao krivca za nerede u nedjelju koristi "sitni" incident koji se desio ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, tokom redovne nedjeljne Liturgije, prve koju je, kako su naveli, nakon osvećenja, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio u tom hramu, zajedno sa sveštenicima Mitropolije i učešće mnogobrojnog vjernog naroda.

"Protivnici parade su u portu Hrama bili utjerani od strane policije, a onda su, bježeći pred policijom, ušli i u sam Hram"

Prema njihovim riječima, insistiranje na odgovornosti Crkve samo govori o aprirori anticrkvenom stavu koji, kako su naveli, u javnom diskursu njeguju pojedinci i neki crnogorski mediji."Takozvani zaštitnici ljudskih prava se ne obaziru na medijske napade koji su upereni protiv Crkve", upozorili su iz Mitropolije. Oni su ponovili da je Crkva, kroz svoj javni govor i kroz riječi Mitropolita Amfilohija, pozvala sve ljude na mir i nenasilne metode otpora povorci, »ali ne može i neće prećutati vjekovni hrišćanski stav o moralnim i drugim posljedicama grijeha koji se kroz ovu povorku promovisao«."Juče niko nije ništa dobio, smo svi izgubili i ostali poraženi pred duhovno-moralnim i fizičkim nasiljem koje je zadesilo Podgoricu", poručili su iz Mitropolije.

Galerija

Bonus video: