DAMJANOVIĆ I ZELIOLI

Crna Gora i Italija potpisale program za naučno-tehnološku saradnju

“Ova saradnja sa Italijom je zaista značajna za nas jer Crnoj Gori je potreban taj tehnološki oporavak i mislim da će uz ovu saradnju to biti ogromna pomoć. Projekti su iz oblasti poljoprivrede i hrane, biomedicine, kulturne baštine i održive tehnologije”, objasnila je Damjanović
61 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Damjanović, Luka Zelioli, Foto: Svetlana Mandić
Sanja Damjanović, Luka Zelioli, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.07.2018. 17:00h

Ministarka nauke, Sanja Damjanović i ambasador Italije u Crnoj Gori, Luca Zelioli, potpisali su Izvršni program za naučno-tehnološku saradnju Crne Gore i Italije. Izvršni program se realizuje na osnovu Sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije vlade koji je potpisan prije pet godina.

“Već pet godina uspješno koristimo saradnju u smislu bilateralnih programa koji su jako značajni i omogućavaju mobilnost koja je posebno važna kada su u pitanju mladi ljudi. Ono što posebno raduje jeste da smo danas po prvi put u mogućnosti da koristimo jedan poseban instrument. U pitanju su tzv krupni projekti”, kazala je ministarka nauke.

Za pomenute naučno–istraživačke projekte apliciralo je više od deset naučnika i nakon crnogorsko–italijanske evaluacije odabrana su četiri koja će biti finansirana do kraja 2020. sa više od deset hiljada eura godišnje po projektu.

“Ova saradnja sa Italijom je zaista značajna za nas jer Crnoj Gori je potreban taj tehnološki oporavak i mislim da će uz ovu saradnju to biti ogromna pomoć. Projekti su iz oblasti poljoprivrede i hrane, biomedicine, kulturne baštine i održive tehnologije”, objasnila je Damjanović.

Ambasador Italije je kazao da su se dogovorili da, kada je u pitanju mobilnost naučnika, realizuju devet projekata.

“To su projekti koji imaju budućnost i koji će trajati i nakon njihovog završetka zato što otvaraju vrata za neku buduću saradnju. Pogotova zato što će naučnici iz Crne Gore i Italije zajedno u budućnosti raditi i sarađivati. To je samo početak naše saradnje na polju nauke”, poručio je Zelioli.