Podgorica: Skupo platili stan bez prilaza ili parkinga

Brojni građani nakon kupovine nekretnine u novogradnji, po cijeni i više od hiljadu eura za kvadrat, nemaju još normalne uslove za život
331 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 19:52h

Neuređeni prilazi i parkinzi, nezavršeni liftovi i podzemne garaže, najčešći su problemi sa kojima se susreću brojni Podgoričani nakon kupovine stana u novogradnji, po cijeni i više od hiljadu eura za kvadrat.

Neuređenih dvorišta i nezavršenih zgrada ima širom grada, a možda najdrastičniji primjer predstavljaju dvije u Bloku 9.

Ni tri godine nakon useljenja, građani nemaju ni parking, ni uređen prilaz, u zgradi koju je gradila firma “Minić” još ne rade liftovi.

“Neupotrebljive su i podzemne garaže jer ne rade liftovi za spuštanje automobila. Više puta smo se raspitivali u Glavnom gradu i Agenciji za izgradnju i razvoj kada će biti završen produžetak Dalmatinske ulice, a time i rješen prilaz našim zgradama, ali nikada nijesmo dobili konkretan odgovor. Znamo da su komunalije odavno plaćene i da posao treba da završi Glavni grad, odnosno Agencija”, kazao je Velibor Vukadinović.

Do zgrade se dolazi uskom uličicom u kojoj se ne mogu mimoići dva auta, a koju su uredili stanari.

Prilaz zgradama često natopljen vodom

“Dali smo po 220 eura da bismo uredili prilaz koji i sada koristimo, jer produžetak Dalmatinske do danas nije urađen. Ništa ne funkcioniše kako treba, ne rade ni interfoni. Pare smo dali, ali smo za naš novac dobili 'mačka u vreći', i tako je već više od tri godine”, tvrdi Vinojla Manojlović.

U zgradi na vrhu Bulevara Pete proleterske na Starom aerodromu stanari uglavnom nemaju problema sa liftom, ali je parking neuređen i juče je ličio na jezero, iako su se uselili prije više od pet godina.

“Prilaz zgradama, pogotovo u sezoni kiša, često je natopljen vodom, tako da blato unosimo u naše domove. Lokve ponekad budu ogromne, pa nismo u mogućnosti ni da izađemo iz automobila, a da ne zagazimo u vodu. U Ugovoru o kupovini stana nije stajalo ništa vezano za parking, ali su nam u Opštini rekli da će parkinzi biti uređeni kada se završe okolne zgrade, a kada će to biti, ne znamo”, kazala je Andrijana Bošković.

Marko Dragaš smatra, međutim, da su djelimično krivi i stanari, jer “nijesu u stanju da se organizuju” i od nadležnih traže šta im pripada.

Sličan problem imaju i stanari zgrada na Zabjelu, u Ulici Blažene Ozane koju je gradila “Lipa” sa Cetinja i zgrade “Šofranac”

“Parking je prilikom kupovine stanova bio predviđen, ali ga do danas nismo dobili. Sve komunalije su plaćene, ali Glavni grad nije ispunio svoje obaveze, tako je makar nama rečeno”, kaže Dragaš.

Sličan problem imaju i stanari zgrada na Zabjelu, u Ulici Blažene Ozane koju je gradila “Lipa” sa Cetinja i zgrade “Šofranac”.

Prodavci polovnjaka uzurpirali parking

Stanari druge zgrade na vrhu Bulevara Pete proleterske imaju kakav-takav parking, nasut šljunkom, ali tvrde da ne mogu da se parkiraju od prodavaca koji su baš tu našli pogodno mjesto za prodaju polovnih automobila.

“Prostor oko zgrade je neuređen, iako smo se uselili u stanove još 2008. godine. Stanove smo platili po 800 eura po kvadratu, a oko zgrade već duže vrijeme parkiraju automobile za prodaju, što je dodatni problem, pa smo ponekad prinuđeni da parkiramo svoje na samoj ulici”, tvrdi Jana Jaredić.

Galerija

Bonus video: