Uprava policije: Parada uspješna uprkos neredima 1.500 demonstranata, Konjević zadovoljan

U kratkom roku uspostavili narušeni javni red i mir na desetak lokacija
0 komentar(a)
Neredi zbog Parade ponosa, Foto: Luka Zeković
Neredi zbog Parade ponosa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2013. 16:17h

Povorka ponosa održana je danas u Podgorici na bezbjedan i uspješan način, uz profesionalno postupanje policijskih službenika, saopšteno je iz Uprave policije.

Na mjestu održavanja Povorke ponosa, kako se dodaje, tokom trajanja ove manifestacije, kao i u periodu prije i nakon nje, nije bilo nijednog incidenta.

Službenici Uprave policije su, kako su ocijenili, pravovremeno i profesionalno sproveli koordinirane aktivnosti, kojima su u kratkom roku uspostavili narušeni javni red i mir na desetak lokacija u Podgorici.

"Bezbjednosna situacija prije, tokom i poslije održavanja Povorke je, uzimajući u obzir navedene incidente, bila na zadovoljavajućem nivou, zahvaljujući pravovremenom reagovanju policijskih službenika", saopštili su iz Uprave policije, podsjetivši da su prije početka parade od više osoba zaplijenili molotovljeve koktele, benzin, metalne šipke, cigle, dimne bombe.

Policajci su, kako je saopšteno, štitili pristup Paradi ponosa "a huliganske grupe su konstatnim napadima, u namjeri da dođu do lokacije gdje se održavala Povorka, pokušavali da probiju policijske kordone na desetak lokacija, kojih je najviše bilo u dijelu grada Preko Morače i ulici Kralja Nikole, u čemu nijesu uspjeli".

"Spriječeni su i u pokušaju da se, nakon toga, obračunaju sa policijskim službenicima na licu mjesta, budući da su se stekli zakonski uslovi da policijski službenici upotrijebe sredstva prinude – fizičku snagu, službenu palicu i hemijska sredstva. U ovim događajima je, od dejstva molotovljevih koktela i bacanjem kamenica, povrijeđeno 20 policijskih službenika, od kojih je jedan zadobio teške tjelesne povrede", navodi se u saopštenju.

Policija identifikuje napadače

Policajci su tokom dana u stanicu policije priveli 60 izgrednika – 39 punoljetnih i 21 maloljetno.

"U toku su aktivnosti na utvrđivanju postojanja osnovane sumnje da su počinila delikte – krivična djela ili prekršaje. Policijski službenici su, s tim u vezi, u komunikaciji sa nadležnim tužiocem i Područnim organom za prekršaje u Podgorici. Službenici Uprave policije MUP-a preduzimaju aktivnosti na identifikovanju ostalih lica koja su izazvala incidente i povrijedila policijske službenike, kao i prouzrokovala materijalnu štetu na objektima i imobilijaru na više lokacija u gradu, radi njihovog procesuiranja nadležnom organu", navodi se u saopštenju.

"Oko 2.000 policijskih službenika je danas bilo angažovano na poslovima i zadacima radi bezbjednog odvijanja Povorke ponosa. Procjenjuje se da je bilo oko 1.500 lica – protivnika Povorke, koja su izazvala incidente ili pokušala i imala namjeru da naruše javni red i mir u većem obimu", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Konjević zadovoljan, zahvaljuje se građanima Podgorice ne toleranciji

Raško Konjević je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da će prema osobama koje su na bilo koji način prekršile zakonske odredbe narušavajući javni red i mir, nanoseći povrede policijskim službenicima i uništavajući privatnu, državnu i imovinu pravnih lica, policija preduzeti mjere shodno zakonskim obavezama.

„Uvjeren sam da će i drugi nadležni organi ispratiti aktivnosti policije i efikasnom reakcijom izreći adekvatne kazne prema onima koji su počinili bilo koji delikt svojim huliganskim ponašanjem“, kazao je Konjević.

On se zahvalio svim pripadnicima policije koji su učestvovali u obezbjeđivanju Povorke, kao i njihovim rukovodiocima i članovima Operativnog štaba koji su uspješno, tokom prethodnih 20-tak dana, pripremali bezbjedno održavanje skupa

Konjević je svim povrijeđenim pripadnicima policije poželio brz uspješan oporavak.

„Zahvaljujem se, u ime MUP-a, građanima Podgorice koji su izrazili visok stepen tolerancije prema učesnicima Povorke, i time pokazali razumijevanje i uvažavanje različitosti, čime su dali veliki doprinos da skup protekne u bezbjednoj atmosferi“, naveo je Konjević.

Bonus video: