Poslije Parade: Privedeno 60 huligana, na ulicama mirno

Život u Podgorici se, nakon uličnih nemira, polako vraća u normalu, a službenici komunalnih službi raščišćavaju teren od prevrnutih kontejnera i polomljenog mobilijara
222 pregleda 375 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2013. 14:09h

Danas je po prvi put u Podgorici održana Parada ponosa. U šetnji bulevarom učestvovalo je oko 100 osoba, dok su cio događaj obezbjeđivale jake policijske snage. Sa druge strane, na desetak lokacija u gradu došlo je do žestokih obračuna policije sa grupama huligana.

Pročitajte kako je tekla Parada ponosa iz časa u čas:

15:00 Do sada je policija privela oko 60 izgrednika, 40 punoljetnih i 20-ak maloljetnih... Policija trenutno uzima izjave od aktera događaja, nakon čega će se sačiniti službene zabilješke i izvještaji o događaju.

U KCCG do sada je 13 policajaca tražilo pomoć zbog povreda. Jednom sužbeniku je napukla potkoljenična kost, što se računa kao teža povreda, dok je 12 njih lakše povrijeđeno, pa su poslije pregleda pušteni kućama.

Život u Podgorici se, nakon uličnih sukoba na više lokacija, polako vraća u normalu, a službenici komunalnih službi raščišćavaju teren od prevrnutih kontejnera i polomljenog mobilijara.

13:09 Prema dosadašnjim podacima policije, ljekarsku pomoć zatražilo je nekoliko demonstranata, ali i pripadnika policije. Uglavnom je riječ o lakšim povredama.

13:08 Policija po okolnim kvartovima još razbija manje grupe demonstranata. Do sada, policija je uhapsila na desetine huligana, a ekipe iz minuta u minut privode demonstrante u zgradu podgoričke policije.

12:34 Redakcija "Vijesti" je za 10-ak minuta dva puta napadnuta od strane huligana. Polomljeni su prozori, a povrijeđenih nema.

Redakcija je zatražila policijsku zaštitu.

Iz redakcije "Vijesti"

12:10 Grupa huligana je kamenovala zgradu "Vijesti" i tom prilikom polomljeno je staklo na prozoru portala Vijesti.me. Kamenovan je i službeni automobil "Vijesti", koji je bio parkiran ispred zgrade.

U dijelu grada preko Morače, policija je huligane razbila na nekoliko manjih grupa. Trenutno je policija fokusirana na dio kod Trgovinske škole, gdje su koncentrisane veće huliganske grupe.

12:08 Grupa huligana prolazi i pored redakcije "Vijesti", kreću se ka Dječjem parku

12:04 Sve mobilne jedinice SAJ-a razbijaju grupe huligana u dijelu grada Preko Morače. Najžešći sukobi trenutno kod Trgovinske škole.

SAJ-ovci džipovima blokirali raskrsnicu Bulevara Sv. Petra Cetinjskog i Moskovske ulice, tu je bačen i suzavac kako bi se rastjerala manja grupa huligana.

12:03 Naredna Parada ponosa u podgorici najavljena za jun, 2014.

12:00 Grupa huligana proilazi Bulevarom revolucije, iz pravca ANB. Uzvikuju pogrdne komentare, lome ulični mobilijar... Vatrogasne ekipe prošle prošle Bulevarom, čuju se i policijske sirene.

Sukobi huligana i policije kod Trgovinske škole.

11:57 Završena prva podgorička Parada ponosa, okupljeni se razilaze.

11:55 Policija "razbila" huligane na nekoliko manjih grupa. Uspjeli su da ih potisnu ka "Junion bridžu".

Bačen suzavac u blizini zgrade ANB-a, žestoki sukobi policije i huligana.

Na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog manje grupe huligana provociraju policiju, nazivajući ih pogrdim imenima. Policija ne odgovara.

11:50 Ministar Suad Numanović je na podgoričkom "Prajdu" poručio da je svima zagarantovana sloboda okupljanja bez obzira na grupe pripadanja.

"Građani su pokazali visok stepen demokratije, toleracije i ovo mirno okupljanje je garant da će LGBT populacija biti zaštićena u potpunosti jer Crna Gora neće dozvoliti da se ijedan građanin osjeti manje vrijednim ili nezaštićenim", kazao je Numanović.

Danijel Kalezić je čestitao mirno okupljanje, uz nadu"da ćemo sve mjere i strategiju zajednički rješavati, sa građanim".

11:47 Predstavnici beogradske parade ponosa čestitali su crnogorskim kolegama na uspješnoj organizaciji Parade, podsjećajući da to njima nije pošlo za rukom nedavno u Beogradu, kada je Vlada Srbije iz bezbjedonosnih razloga zabranila održavanje "Prajda".

Podrška stigla i od organizatora zagrebačke Parade ponosa.

11:43 Kod ambasade SAD policija bacila suzavac na grupu huligana koji su stigli iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

11:38 Bačen suzavac i na raskrsnici kod "Maše", huligani napadaju iz pravca lokala " Kerber", Ulica Ivana Vujoševića.

11:37 Sukob policije i huligana na Rimskom trgu. Bačen suzavac.

11:36 Hitna prema Kliničkom centru. pretpostavlja se da prevoze povrijeđene iz sukoba policije i huligana.

11:35 Počeli govori ispred Skupštine. Danijel Kalezić poručio: Uspjeli smo!

"Četvorogodišnji trud se isplatio", kazao je Kalezić okupljenima.

Ana Dedivanović (Queer): "Povorka je uspjela, ovo je naš grad, ovo je naša država, ovo su naše ulice. "

"Za kratko vrijeme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena", poručio je Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres

"Današnja parada je pokazatelj da je podrška vlasti je suštinska, a ne deklarativna. Za kratko vrijeme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena", poručio je Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres.

11:33 Policija bacila suzavac i na grupu huligana ispred lokala "Maša", na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Još jedna grupa se stvorila iza zgrade "Simpa" u Moskovskoj.
Huligani prevrnuli nekoliko kontejnera u Moskovskoj ulici.
11:32 Huligani lome izloge na zgradi Vektre, u Moskovskoj ulici.
11:29 Neredi i u Staroj Varoši, kod restorana "Pod Volat". Oko 500 huligana pravi nerede, a policija odgovara suzavcem.
11:27 Povorka se lagano vraća ka Kraljevom parku, trenutno je kod zgrade Skupštine.
11:25 Huligani su trenutno grupisani kod Alpe bara, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. policija priprema suzavac.
11:17 Ispred poslovnice CKB-a u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u toku je sukob policije i huligana. Više izloga je polomljeno. Prema policiji lete kamenice, policija uzvratila suzavcem. Oko 100-njak huligana ispred zgrade Vektre u Moskovskoj ulici lome zaštitne stubiće, policija ih rastjeruje suzavcem. Sve vrijeme, helikopter Uprave policije nadlijeće dio grada "preko Morače".

Oko 300 huligana kod zgrade Simpa baca kamenice na parkirane automobile.

11:16 Povorka je stigla do raskrsnice kod stare zgrade Vlade, gdje su se okrenuli i nastavili šetnju nazad do Kraljevog parka. Izvještači "Vijesti" sa lica mjesta javljaju da veći broj građana na terasama okolnih zgrada prati paradu, pozdravljajući učesnike.

11:11 Iz pravca centra grada čula se jaka detonacija. Policija je na svim zgradama pored kojih prolazi parada. Skup nadlijeće policijski helikopter.

11:10 Povorka je na mostu Blaža Jovanovića, a s obje strane ograde spuštene su velike zastave duginih boja, dugačke i po 20 metara.

11:05 Povorka stigla do zgrade Predsjednika Crne Gore, gdje će se kratko zadržati. Očekuje se da će se tokom parade neko od organizatora obratiti okupljenima i javnosti. Sa razglasa se čuje Bajagina pjesma "Što ne može niko, možeš ti".

11:02 Grupa huligana uhapšena je kod Sahat kule.

10:56 Povorka prve podgoričke Parade je krenula, sa oko 100 učesnika. Predviđeno je da se povorka prošeta do stare zgrade Vlade i nazad. Osim zastava EU, LGBT i ostalih organizacija, tu su i transparenti "Progres je tolerancija", "Svako ima svoje pravo", "Gej je ok", "Love is love"... Učesnici su razvili i transparente "Ljubi pedera", "Homofobija nije porodična vrijednost", "Ja sam za trransformaciju svijesti", "I mi smo za Budućnost" kao i "Svako svoga posla".

Među učesnicima su i organizatori beogradske i splitske parade ponosa.

U centru grada je mirno a policija obezbjeđuje i nekoliko punktova u centru grada.

10:50 Tri kordona policije u ulici slobode. Na Trgu republike, kod fontane, grupsanje mlađih osoba u grupama od 5-6.

10:48 Stigao Jovan Kojičić, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije.

10:45 Oko 60-70 okupljenih u Kraljevom parku.

10:43 Pozitivna atmosfera među okupljenima u Kraljevom parku.

10:42 Suzavac bačen kod gradilišta hotela "Hilton". Oko 300-400 osoba grupiše kod Sportskog centra, hrama Hristovog vaskresenja i stadiona "Budućnosti".

10:38 Stigao šef delegacije Evropske komisije Mitja Drobnič. Okupljeni se polako pripremaju za šetnju.

10:37 Manja eksplozija u blizini nekadašnjeg hotela "Crna Gora". Policija pokušava da utvrdi ko je bacio eksploziv,

10:34 Kod Kraljevog parka i ministar Suad Numanović i direktoraka "Sigurne ženske kuće" Ljiljana Raičević.

Na paradi su i borci za LGBT prava iz Albanije i Slovenije.

10:30 Pristigli i predstavnici medija - Željko Ivanović i Balša Brković iz ND "Vijesti", pripadnici NVO sektora - Milica Kovačević (CDT) i Daliborka Uljarević (CGO), i CNP-a Janko Ljumović.

10:27 Oko 50 okupljenih kod Kraljevog parka.

10:15 Počelo okupljanje LGBT aktivista. Među prvima stigli izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević i predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro Danijel Kalezić.

10:04 Više osoba sa "molotovljevim koktelima" privedeno kod Autobuske stanice u Podgorici

9:50 Pojačano prisustvo policijskih snaga u Podgorici. Primijećeno prisustvo više manjih grupa sa fantomka.

Operativni štab UP napravio je plan obezbjeđenja, prema kojem će više od 1.800 opremljenih policajaca biti raspoređeni u čak pet bezbjednosnih prstenova u strogom centru Podgorice, ali i dijelu grada Preko Morače.

Na mapi UP, koja je juče proslijeđena svim operativnim jedinicama policije, precizno su ucrtane pozicije, broj pripadnika, ali i način djelovanja ukoliko dođe do nereda.

“Vijestima nedjeljom” su sinoć u vrhu Uprave policije potvrdili da su spremni za Paradu ponosa, sigurni da su uradili sve kako bi ovaj visokorizični skup prošao bez incidenata.

Parada u Podgorici: Policija spremna, prijetnje ozbiljne >>>

Galerija

Bonus video: