Mitropolija: Grobovi Petrovića u lošem stanju od 1945.

Iz Mitropolije navode da je uprava Cetinjskog manastira 2008. godine pokušala da uredi groblje ali da je "bila spriječena od Zavoda za zaštitu spomenika i njenih inspekcijskih organa"
4 komentar(a)
grobovi Petrovići, Foto: Facebook
grobovi Petrovići, Foto: Facebook
Ažurirano: 27.07.2018. 09:34h

Grobnice na Dvorskom groblju nalaze se u ovakvom stanju od 1945. godine, punih sedam decenija, sve do danas, navodi se u reagovanju Mitropolije crnogorsko-primorske na jučerašnja pisanja medija da su grobovi "oskrnavljeni".

"Uprava Cetinjskog manastira je u posljednje vrijeme zaključala kapiju kako bi spriječila da svako ne bi ulazio na groblje i dalje skrnavio grobnice. Isto tako, monasi su nekada razbacane ostatke grobnica, uspjeli makar da saberu na jedno mjesto kako ne bi bile rasute, i oni se staraju, koliko je to u njihovoj moći, da groblje bude uredno i čisto od otpadaka ubačenih tokom noći, i u periodu nevremena", navodi se u saopštenju.

Groblje je, kako tvrde, vremenom postalo mjesto za igranje karata te da ga često najnesavjesniji "koriste i kao toalet, a u zadnje vrijeme je utočište za narkomane, pse lutalice", što, tvrde, znaju i Cetinjani koji duže pamte.

"Prilikom prenosa i sahrane zemnih ostataka kraljevske porodice Petrović Njegoš 1989. g. na Dvorskom groblju su izrađene nove grobnice za princeze Vjeru i Kseniju koje su u njih sahranjene. Tom prilikom ostali grobovi nijesu sanirani od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a ta je institucija jedina nadležna za tako nešto", poručuju iz Mitropolije.

Navode da je uprava Cetinjskog manastira 2008. godine pokušala da uredi groblje ali da je "bila spriječena od Zavoda za zaštitu spomenika i njenih inspekcijskih organa".

Saopšteno je da ih zbog svega navedenog, čudi saopštenje Ministarstva kulture koje "navodno ne zna u kakvom je stanju Dvorsko groblje".

"Mitropolija crnogorsko-primorska napominje da se na pomenutom groblju uredno služe parastosi u one dane predviđene za pomen pokojnika, i da se na svakodnevnim službama pominju svi preminuli iz svetorodne loze Petrović", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: