Bjelica: Nema šta da se taji sve je kako treba

Bjelica je otkrio da postoje dugovanja na osnovu poreza i doprinosa iz narednog perioda, ali da ona nijesu ni približno jednaka onima koje se navode u medijima
2 komentar(a)
Bjelica i Miranović, Foto: Ivan Petrušić
Bjelica i Miranović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.10.2013. 18:44h

Univerzitet Crne Gore nema što da taji, ali će Upravni odbor komentarisati Izvještaj revizora o finansijskom poslovanju Rektorata kada taj dokument bude konačan, kazao je predsjednik tog tijela Duško Bjelica.

On je nakon jučerašnje sjednice rekao da je UO na čijem je čelu raspisao konkurs za reviziju koja bi pokazala šta se na Univerzitetu radilo u 2011. i 2012. Bjelica je otkrio da postoje dugovanja na osnovu poreza i doprinosa iz narednog perioda, ali da ona nijesu ni približno jednaka onima koje se navode u medijima, te da se sukcesivno isplaćuju u mjesečnim ratama, i da se odnose se "na jedan fakultet o kojem su mediji mjesecima pisali“.

Bjelica je objasnio da je Državna revizorska institucija (DRI) posljednji put Univerzitet posjetila 2009. iako je nekoliko puta pozivao. "Nismo ni u kakvom sukobu kada su u pitanju bilo kakve zakonske norme.Ova ustanova sve što radi radi transparentno“, kazao je predsjednik UO.

Rektorat Univerziteta demantovao je juče navode iz Izvještaja nezavisnog revizora o finansijskom poslovanju UCG, koji su "Vijesti“ objavile. Istakli su da UCG nije uskratio državi isplatu poreza niti je na bilo koji način oštetio, već su, zbog želje da svoj rad učine transparetnijim, angažovali revizora i Poresku upravu.

Nezavisna revizorska institucija "Mont audit plus“ dala je negativno mišljenje na Finansijski izvještaj Rektorata Univerziteta Crne Gore za 2012, navodeći da on ne pokazuje njegov istinit i “fer finansijski” položaj, kao i novčane tokove. Revizori su, takođe, zamjerili Rektoratu da nijesu plaćali poreze i doprinose državi i da su je zakinuli z aoko 2,2 miliona eura.

"Sve poreze i PDV Univerzitet je do sada plaćao u skladu sa uputstvima koja je dobijao od Poreske uprave“, navodi se u reagovanju Rektorata. Prema njihovim riječima, kada je riječ o uplati poreza, Univerzitet tvrdi da ima pravo na odbitak ulaznog PDV, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost.

To pravo ima na osnovu činjenice da je Univerzitet investitor kome se izdaje građevinska dozvola, vlasnik prava na nepokretnosti, objašnjava se. Osim toga, Univerzitet tvrdi da je izuzet i od obaveze plaćanja poreza na dobit, jer ne vrši proizvodnju gotovih proizvoda za dalju prodaju, dok su izgrađeni stanovi namijenjeni rješavanju stambenih potreba zaposlenih pod povoljnim uslovima.

Nezavisna revizorska institucija "Mont audit plus“ dala je negativno mišljenje na Finansijski izvještaj Rektorata Univerziteta Crne Gore za 2012

Kako tvrde, sva sredstva koja zaposleni uplate za tu namjenu služe za finansiranje troškova izgradnje i ne predstavljaju dobit za Univerzitet. „Posebno je važno istaći i treću činjenicu-obaveza plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica i prireza za dodijeljene stanove nastupa tek onda kada zaposleni stekne pravo vlasništva nad 75 odsto stana, što je 10 godina nakon potpisivanja ugovora za stan.

Do tada, stanovi su u vlasništvu Univerziteta“, poručili su iz Rektorata. Ističu da je revizoru na uvid data kompletna tenderska dokumentacija, kopije ugovora o izgradnji poslovno-stambenih objekata ,,Unistan I“ i ,,Unistan II“, aneksi tih ugovora. Osim toga, dat im je i izvještaj koji je dostavljen Poreskoj upravi , koji sadrži podatke o podatke o prometu, vlasništvu i površini stanova i poslovnih prostora i garažnih mjesta.

"Rektorat smatra da izvještaj revizora nije kompletan, i da je, prije dostavljanja njegovog konačnog oblika, prvo trebalo pripremiti nacrt, kako bi se eventualne nedoumice zajednički otklonile“, zaključuju iz tog tijela.

Bjelica neće da priča o presudi

Bjelica nije htio da komentariše ni presudu Osnovnog suda u Podgorici, koji je usvojio tužbu 572 zaposlena na Univerzitetu Crne Gore i obavezao tu ustanovu da im zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora tokom 2009, 2010, 2011 i 2012. isplati oko 2,8 miliona eura, jer ona nije "konačna“.

On je, na pitanje novinara da li će UCG tužiti ili izvršiti pritisak na državu koja nije obezbijedila dio iz državnog budžeta za isplatu nadoknada zaposlenima Univerziteta, kazao da će se kao i do sada Univerzitet ponašati u skladu sa zakonom.

"Uvijek ćemo imati na umu da je Univerzitet javna ustanova i osnivač je Vlada Crne Gore“, podsjetio je on i dodao da je plata početkom godine uvećana za šest odsto te da će ostati na tom nivou dok UCG bude imao sredstava za isplatu tog iznosa.

UO UCG je donio odluku o imenovanju dekana Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i Pomorskog fakulteta u Kotoru, na period od tri godine. Profesorica dr Žana Kovijanić-Vukićević će biti na čelu PMF-a, dok će čelni čovjek Pomorskog fakulteta biti profesor dr Danilo Nikolić.

Za vršioca dužnosti direktora Instituta za biologiju mora iz Kotora postavljen je dr Zoran Kljajić, koji ima obavezu da u narednih 45 dana u toj ustanovi sprovede izbore za direktora Instituta.

Bonus video: