Vojska pomaže RTCG da direktno prenose govor Đukanovića

Prema cjenovniku MUP-a, prevoz “gazelom” košta 1.000 eura za sat vremena vožnje
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2013. 16:33h

Dva helikoptera Vojske Crne Gore i desetak vojnika juče su, o trošku poreskih obveznika, duže od dva sata prenosili opremu državne televizije sa Ivanovih korita do mauzoleja na Lovćenu gdje je danas premijer Milo Đukanović govorio na svečanosti povodom rekonstrukcije Njegoševog mauzoleja na Lovćenu a u sklopu proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Dvije vojne “gazele” sletjele su oko 10 časova na Ivanovim koritima, gdje je počeo utovar opreme, koju su zaposleni iz Radio televizije Crne Gore nešto ranije dopremili.

Oprema je, rečeno je “Vijestima” stigla na Lovćen, kako bi se RTCG pripremila za prenos svečanosti na kojoj će govoriti Đukanović.

Dva vojna helihoptera, zbog male nosivosti, tri puta su polijetali sa opremom do mauzoleja i vraćala se, a zatim se jedan od njih pokvario.

Druga letilica, još najmanje sedam puta, utovarala je opremu državne televizije i sa njom polijetala ka vrhu Lovćena.

Reportažna kola RTCG parkirana su na putu ka mauzoleju, nekih 300 metara udaljenosti od stepenica. Kablove, koji će biti postavljeni od vrha Lovćena do reportažnih kola, postavljaće jutros alpinisti.

Danas na Lovćenu

Prema informacijama do kojih su došli “Vijesti”, oprema će, osim što je danas montirana uz pomoć Vojske Crne Gore, na isti način biti sjutra i razmontirana, i vraćena na Ivanova korita.

Sagovornici “Vijesti” iz RTCG ispričali su da je rezervni plan, za slučaj nepovoljnih vremenskih uslova, u kojima se oprema ne bi mogla prevoziti helikopterima, bio da vojnici opremu iznose pješke.

Zbog čega je za transport opreme RTCG koristila resurse Vojske Crne Gore, juče nisu objasnili ni iz Generalštaba ni Ministarstva odbrane. Kao ni koliko to košta i da li je RTCG platila uslugu vojsci.

Na pitanja nije odgovorio ni direktor RTCG Rade Vojvodić.

Savjet RTCG, ali i sagovornici “Vijesti” iz Vojske Crne Gore juče su bili zatečeni informacijom da je Vazduhoplovna jedinica Vojske Crne Gore prenosila opremu državne televizije do mauzoleja

Savjet RTCG, ali i sagovornici “Vijesti” iz Vojske Crne Gore juče su bili zatečeni informacijom da je Vazduhoplovna jedinica Vojske Crne Gore prenosila opremu državne televizije do mauzoleja.

Koliko je državu koštao prenos televizisjke opreme “Vijesti” nisu uspjele saznati, a prema cjenovniku MUP-a, koji je donijet u julu 2013. godine, prevoz “gazelom” košta 1.000 eura za sat vremena vožnje.

U tu uslugu uračunati su svi troškovi, pilot, gorivo, oprema...

U novom cjenovniku MUP-a piše da 1.000 eura košta i sat letjenja helikopterom “bell 206”, dok onaj ko želi da putuje letjelicom “bell-212” mora za sat vremena da plati 2.200 eura.

Najskuplji sat korišćenja helikoptera iz flote MUP-a je za “bell 412”, pa oni koji žele da iznajme tu letjelicu takvo zadovoljstvo će platiti 2.500 eura po jednom satu.

RTCG se nije raspitivala za usluge njegovih helikoptera, rečeno je “Vijestima” u toj instituciji.

Galerija

Bonus video: