Prijavio kolege da su pustili krivolovce, pa suspendovan "zbog spavanja na poslu"

Mještani Vranjine tvrde da je Todorović najstroži lovočuvar na jezeru i da je poznat po tome da nikada ne prašta lov agregatom
168 pregleda 19 komentar(a)
Skadarsko jezero krivolov, Foto: Slavko Radulović
Skadarsko jezero krivolov, Foto: Slavko Radulović
Ažurirano: 19.10.2013. 07:38h

Lovočuvar NP “Skadarsko jezero” Radivoje Todorović, koji je nadležnima prijavio da su njegove kolege progledale kroz prste krivolovcima uhvaćenim u vrijeme zabrana, suspendovan je sa posla, jer je, navodno, spavao na radnom mjestu u trećoj smjeni.

Odlukom nadležnih u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG), Todorović neće raditi do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka, što u posljednje vrijeme nije bio slučaj.

“Zbog osnovane sumnje da je Todorović... počinio težu povredu radne obaveze, protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka 27. avgusta. Naime, prilikom kontrole, šef Službe zaštite i šef Službe za održavanje ambijentalne higijene zatekli su Todorovića da za vrijeme obavljanja poslova dežurnog nadzornika u noćnoj smjeni spava na radnom mjestu”, saopštili su iz NPCG.

Iz resora na čijem čelu je Zoran Mrdak nijesu odgovorili kada je posljednji put neko suspendovan zbog toga što je utvrđeno da je spavao na radnom mjestu.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, u NP “Skadarsko jezero” nikada nije pokrenut disciplinski postupak zbog spavanja na radnom mjestu, što, kako tvrde upućeni, nije rijetkost u noćnoj smjeni.

Todorović nije želio da govori za “Vijesti”, istakavši ipak da bi njegovim slučajem trebalo da se pozabave nadležni, a ne mediji.

Todorović je krajem marta sačinio službenu zabilješku da sunjegove kolege Momir Bečanović, Zvonko Kukuličić i Milivoje Lukačević uhvatili pa pustili dvojicu krivolovaca, nakon što su kazali da rade za lokalnog biznismena.

Više dobro upućenih izvora tvrdi da je Todorović “na lošem glasu” kod kolega i uprave NP “Skadarsko jezero”, pogotovo nakon što su “Vijesti”, pozvavši se na službenu zabilješku, objavile da su krivolovci pušteni.

Mještani Vranjine koji su željeli da ostanu anonimni tvrde da je Todorović najstroži lovočuvar na jezeru i da je poznat po tome da nikada ne prašta lov agregatom.

Bečanović, Kukuličić i Lukačević nijesu suspendovani sa posla nakon pokrenutog disciplinskog postupka. Bečanović je kažnjen umanjenjem dvije mjesečne plate za po 20 procenata, a Lukačević i Kukuličić su oslobođeni odgovornosti.

Lukačević je u međuvremenu, čak, i unaprijeđen u nadzornika, a nije suspendovan sa posla ni kada je, zajedno sa Martinom Ulićevićem, prekršajno osuđen zbog prijetnji upućenih novinaru “Vijesti”.

Iz NPCG su saopštili da će disciplinski postupak protiv njega biti okončan u zakonom predviđenom roku, što u skladu sa dosadašnjom praksom, znači da bi suspenzija mogla da potraje nekoliko mjeseci.

Tražio da ga Mrdak zaštiti od maltretiranjaTodorović je upravi NP “Skadarsko jezero” podnio “Zahtjev za pokretanje postupka za zaštitu od mobinga”, kako bi ga preduzeće zaštitilo od “maltretiranja” nadređenih.U Mrdakovom resoru, međutim, smatraju da suspendovani lovočuvar “povrede radne obaveze opisuje kao mobing”.

Iz NPCG su saopštili da je Todorović 21. avgusta odbio da limenom, a potom i plastičnom barkom pođe na uobičajeni zadatak.

“Todorović je odbio i da napiše izjavu o okolnostima odbijanja naređenja šefa Službe zaštite”, odgovoreno je “Vijestima” iz NPCG.Više nezvaničnih izvora, međutim, tvrdi da je Todorović odbio zadatak, jer čamci nijesu registrovani i nemaju zakonom propisanu opremu.

Bruzdina smrt koštala Škatarića cijelih 53 euraDirektor NP “Skadarsko jezero” Goran Škatarić nakon sedmomjesečnog disciplinskog postupka ali i urgencije iz Ministarstva održivog razvoja i turizma da se okonča, kažnjen je sa deset odsto od mjesečne zarade, odnosno 53 eura, zbog čuvenog “slučaja Bruzda”.

Mrdak je protiv njega pokrenuo disciplinski postupak jer ranjenom orlu nije pružio medicinsku pomoć, niti je o njegovoj smrti obavijestio nadležne.

Škatarić je transmiter sa tijela orla, pomoću kojeg su ga pratili poljski ornitolozi, odnio u policiju sumnjajući da je riječ o špijunaži, o čemu su pisale “Vijesti”, ali i brojni mediji na teritoriji bivše SFRJ.

Bonus video: