Fatić dobio otkaz u KCCG: Vrijeđao i prijetio kolegama, narušio protokol ustanove

Fatić je koleginici instrumentarki navodno rekao da je “govedo” i da “neko sa četiri razreda osnovne škole ne može da komentariše njegove odluke”. Ljekar se, takođe, neprimjereno i nedolično ponašao prema kolegi hirurgu, kojem je nakon operacije 9. marta kazao “Šiptaru... Majku ti šiptarsku...”
1983 pregleda 46 komentar(a)
Nikola Fatić, Foto: Boris Pejović
Nikola Fatić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.07.2018. 07:23h

Vaskularni hirurg Kliničkog centra (KC) Nikola Fatić, dobio je otkaz jer je vrijeđao kolege, prijetio im i narušio protokole u toj zdravstvenoj ustanovi, potvrđeno je “Vijestima” u KCCG.

KC je 12. juna utvrdio da je ljekar učinio težu povredu radne obaveze, jer je 9. marta dozvolio neovlašćenoj osobi da bude u sali tokom operacije pacijenta. Tom prilikom, tvrde nadležni, narušena je obavezna sterilnost u operacionoj sali. U isto vrijeme i na istom mjestu, Fatić je koleginici instrumentarki navodno rekao da je “govedo” i da “neko sa četiri razreda osnovne škole ne može da komentariše njegove odluke”. Ljekar se, takođe, neprimjereno i nedolično ponašao prema kolegi hirurgu, kojem je nakon operacije 9. marta kazao “Šiptaru... Majku ti šiptarsku...”.

Fatić je otkaz dobio i jer je, između ostalog, odbio da izvrši radnu obavezu, odnosno operiše pacijenta, kako mu je naložio načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju Goran Batrićević.

Fatić juče nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti” u vezi otkaza i kazao je da je riječ o “golim dezinformacijama”.

KC je 21. juna donio još jednu odluku, u kojoj konstatuje da je Fatić i 13. marta počinio dvije teže povrede radne obaveze, zbog čega mu je ponovo izrečena mjera prestanka radnog odnosa.

Utvrđeno je da je glavnoj medicinskoj sestri naložio da narednog dana za operaciju planira dva pacijenta koji nijesu hospitalizovani na odjeljenju, i to bez znanja i odobrenja načelnika Centra za vaskularnu hirurgiju. U odluci je navedeno da je 13. marta telefonom naložio glavnoj sestri da izda istu terapiju svim njegovim pacijentima koji su hospitalizovani na odjeljenju. KC je utvrdio da je Fatić u ta dva slučaja nesavjesno i nemarno obavljao svoje radne obaveze.

Fatić je počinio težu povredu radne obaveze i zato što se 13. marta nedolično ponašao prema rukovodiocu. On je načelniku Batrićeviću SMS porukom uputio prijetnju “Stavićeš sjutra moje pacijente na program, u suprotnom dobićeš krivičnu prijavu”.

Prema saznanjima “Vijesti”, Fatić je Osnovnom sudu u Podgorici podnio tužbu zbog odluke KC od 21. juna.

“Vijesti” su ranije objavile da je Kolegijum Hirurške klinike, koji čine 23 ljekara, obavijestio direktoricu KC Zoricu Kovačević da odbija dalju saradnju i rad sa Fatićem.

U pismu Kovačevićevoj, ljekari su naveli da je svako prisustvo Fatića na Hirurškoj klinici apsolutno neprihvatljivo i da se njihov kolega u mnogim situacijama ponio “neprofesionalno, primitivno i neartikulisano”.

Zaprijetio tužbom, tražio veliku sliku i naslovnicu

Fatić juče nije odgovorio “Vijestima” kako komentariše odluke KC, da li mu je uručen otkaz i hoće li tužiti poslodavca.

“Informacije kojima baratate su neistina. Zbog Vašeg pređašnjeg nekorektnog i neprofesionalnog izvještavanja nisam u mogućnosti da komentarišem za Vas ili Vaš medij. Molim Vas da kada budete pisali tekst koji planirate stavite moju VELIKU SLIKU i obavezno da budem na naslovnici. Vaše profesionalno postupanje je pod lupom mog advokatskog tima”, odgovorio je Fatić.

Umjesto da odgovori na konkretna novinarska pitanja, Fatić se neprimjereno obraćao novinarki “Vijesti”.

Bonus video: