Starica čekala šest sati u čekaonici Kliničkog centra da bi joj rekli da nije za bolnicu

U Ugrentom centru su, nakon što ljekar nije došao, donijeli odluku da je vrate u Pljevlja, pa je žena istoga dana proputovala 350 kilometara
129 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 15:09h

Nakon šest sati čekanja u Kliničkom centru Crne Gore, Velika Anđelić (73) sa Žabljala vraćena je u bolnicu u Pljevljima, odakle su je juče ujutro ljekari uputili kolima Hitne pomoći za Podgoricu.

Sestra bolesne starice Ilinka Nikolić tvrdi da su od 9.15 do 15 časova u KCCG uzaludno čekale da se pojavi vaskularni hirurg, pregleda Veliku i eventualno joj odredi bolničko lječenje.

Nakon što, tvrdi Nikolić, ljekar nije došao, u Ugrentom centru su donijeli odluku da je vrate u Pljevlja, pa je žena istoga dana proputovala 350 kilometara.

“Jutros smo upućeni iz bolnice u Pljeviljima kolima Hitne pomoći u Podgoricu i satima smo čekali na dolazak vaskularnog hirurga koji se uopšte nije pojavio. Velika je ležala četiri dana u bolnici u Pljevljima, jer ima otvorene venske rane po nogama, ali je nakon pregleda dermatologa i pored uputa iz bolnice u Pljevaljima vraćena nazad”, kazala je Nikolić “Vijestima”, naglasivši da je razočarana odnosom zaposlenih u KCCG.

Direktor Urgentnog centra Vladimir Dobričanin, međutim, tvrdi da nije bilo razloga da Anđelić prime na bolničko lječenje.

“Nakon što je pacjentkinja došla kod nas, uputili smo je u ambulantu poliklinike, odradili sve preglede, analize i ustanovili da nema indikacije za prijem na vaskularnu kliniku. Ona ima promjene na donjim ekstremitetima, ima hronične 'vaskularne ukuse', a Urgentni centar takve stvari ne liječi. Riječje je o oboljenju koje će trajati do kraja živiota, o proširenim venama površinskog sistema... Potpuno je druga priča kod dubinskih vena, u tom slučaju bilo bi neophodno bolničko liječenje”, pojasnio je Dobričanin.

On je potvrdio da je starica imala uput za pregled u Podgorici, naglasivši da bi ostala na liječenju da je za to bilo potrebe.

“Obavili smo kompletne ljekarske preglede. U ovakvim slučajevima pacjenta nikada i nigdje u svijetu ne pregleda i dermatolog, a u njenom slučaju obavljen je čaki i dermatološki pregled”, istakao je Dobričanin.

Vozač kola Hitne pomoći kojim je Velika dovezena u Podgoricu tvrdi da ovo nije prvi put da se nešto slično dešava, odnosno da pacijent na kraju radnog vremena bude vraćen u Pljevlja.

“Nebrojeno puta sam prisustvovao ovakvim scenama. Mnogo puta sam u Podgoricu na bolničko lječenje dovodio pacijente iz Pljevalja koje na kraju ne bi primili na bolničko liječenje u KCCG”, kazao je on.

Pacijenti ispaštaju jer ljekari loše sarađuju

Dobričanin je istakao da bi trebalo uspostaviti bolju saradnju između bolnica u Crnoj Gori i KCCG.

“Potpuno se slažem da je cijeli slučaj mogao da ide drugim tokom i da do ovoga nije trebalo da dođe, da su se iz bolnice u Pljevljima konsultovali sa nama telefonskim putem, mejlom ili faksom. Očigledno je neophodno da se ubuduće uspostavi bolja saradnja između bolnica, kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali i stvaralo nepovjerenje i nepotrebna tenzija između ljekara i pacijenata koji na ovakav način stignu u Podgoricu”, kazao je Dobričanin.

Galerija

Bonus video: