Duško Marković: Problem su veze kriminalaca i korumpiranih činovnika

Ministar pravde zadovoljan Izvještajem EK, najteža ocjena za njega je ”infiltriranost kriminala u javnom i privatnom sektoru”
72 pregleda 21 komentar(a)
Duško Marković i Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Duško Marković i Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2013. 16:55h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković najtežu ocjenu iz Izvještaja EK o napretku Crne Gore prepoznaje u konstataciji da je „organizovani kriminal infiltriran u javnom i privatnom sektoru“.

„Iako me nije iznenadila, priznaću da ovu ocjenu doživljavam kao jednu od najtežih, ako ne i najtežu, u ovogodišnjem izvještaju. U njoj je izoštren problem kojim se, već duže vrijeme bavimo, kroz rad nadležnih institucija. Organizovani kriminal po definiciji podrazumijeva veze sa određenim djelovima institucionalnog sistema kroz korupciju pojedinaca.

Dozvolite mi da pojam „infiltracije“ u ovoj ocjeni tumačim kao sinonim za korupcionaške veze između kriminalaca i pojedinaca iz državnih institucija, što nije ništa novo, ni u Crnoj Gori, ni u Evropi“, rekao je Marković odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je saglasan sa tom ocjenom iz iz Izvještaja EK.

I u ovom izvještaju EK je ukazala da su organizovani kriminal i korupcija i dalje ozbiljni problemi Crne Gore

On je rekao da su generalno zadovoljni Izvještajem, a saglasan je i da je organizovani kriminal problem Crne Gore.

Tvrdi, međutim, da država ima rezultate u toj oblasti ali ne i koje.

Za potpredsjednika Vlade i ministra pravde razumljive su pojedine oštre ocjene EK, što objašnjava činjenicom da država ulazi u fazu ispunjavanja obaveza dogovorenih sa Briselom, posebno kroz Akcione planove za poglavlja 23 i 24.

„Više puta sam kazao, i sada ću ponoviti, da Crna Gora ima problem sa organizovanim kriminalom. Ali, takođe, Crna Gora ima i rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala. Jedna od pozitivnih ocjena iz Izvještaja o napretku glasi i da je Crna Gora nastavila sa aktivnim učešćem u policijskoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala na regionalnom i međunarodnom nivou“, rekao je Marković .

Prema njegovoj ocijeni konstatovano je da je Zajednički specijalni tim Crne Gore i Srbije za borbu protiv korupcije i kriminala operativan i da je već dao rezultate u obje zemlje. Podsjeća da je zabilježeno i da je donijet novi Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno da je ojačan pravni okvir u ovoj oblasti, konkretno na planu borbe protiv teškog i organizovanog kriminala na regionalnom i međunarodnom nivou, kao i da su ugovorno regulisali oblast izručenja sopstvenih državljana sa Republikom Italijom.

„Naravno, Izvještaj o napretku sadrži i oštrije ocjene stanja a sve u cilju unapređenja određenih oblasti, među kojima borba protiv organizovanog kriminala zauzima posebno mjesto. Razumljiva je „oštrina“ pojedinih ocjena u Izvještaju o napretku iz razloga što Crna Gora ulazi u novu fazu u pregovaračkom procesu koja podrazumijeva ispunjavanje obaveza sadržanih, između ostalog, i u zajedničkom dokumentu Evropske komisije i Crne Gore - Akcionom planu za poglavlja 23 i 24. Ipak, zadovoljni smo Izvještajem o napretku i generalno i u pojedinostima“, rekao je Marković koji je koordinator za oblast pravosuđa u procesu pristupanja EU.

I u ovom izvještaju EK je ukazala da su organizovani kriminal i korupcija i dalje ozbiljni problemi Crne Gore. Ponovo je ukazano na nedostatak kapaciteta, neophodnost jasnog utvrđivanja odgovornosti sudija i tužilaca, transparentnost u napredovanje, rasvjetljavanje napada na novinare, rasvjetljavanje afere „Snimak“...

Prema istom izvještaju Komisija za konflikt interesa i dalje nema pristup bankovnim računima, a nema ni postupaka zbog neosnovanog obogaćenja, dok je predsjednik države dao najveći broj pomilovanja po glavi stanovnika u odnosu na zemlje EU.

Rasvijetliće se i „Snimak“

Za potredsjednika Vlade poruka Brisela da se nastavi istraga u slučaju afere „Snimak“ i dovede do kraja ne znači instrukciju za nadležne institucije. „Vjerujem u crnogorske institucije.

Uvjeren sam da će i ova afera, kao i druge afere koje su izazvale pažnju domaće javnosti i naših evropskih partnera biti u potpunosti rasvijetljene“, odgovorio je Marković.

Težimo preobražaju zbog građana

Na pitanje da li će država do novog izvještaja pokušati da se obračuna sa korupcijom, Marković ukazuje da se taj problem ne može rješavati od izvještaja do izvještaja.

„To je dugoročan proces koji se odvija na više nivoa, od kojih je najznačajniji nivo svijesti i građana i nosilaca javnih funkcija o štetnosti korupcije”, rekao je on. On smatra da normativne i institucionalne reforme neće pomoći, ukoliko ne dođe do tih promjena.“Jedno su reforme.

Drugo je preobražaj. Kroz prvo, mi težimo drugome. To je naš krajnji cilj. Do njega ćemo doći kvalitetnim i održivim zakonskim rješenjima, koje će sprovoditi jake i efikasne institucije, u saradnji sa građanima, koji treba da budu krajnji korisnici reformi, pregovora i cijelog procesa integracija“, ocijenio je Marković.

Bonus video: