Nikšićki pivarci davanjem krvi obilježili dan firme

U toku akcije, sedme koju su pivarci za tri godine koliko postoji njihov klub, prikupljeno je 59 jedinica krvi
1 komentar(a)
Davaoci krvi pivare "Trebjesa", Foto: Ivan Petrušić
Davaoci krvi pivare "Trebjesa", Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.10.2013. 14:14h

Uoči Dana nikšićke pivare "Trebjesa", Klub dobrovoljnih davalaca krvi te kompanije organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi kojoj su se priključili i pripadnici Granične policije stanica Vilusi, kao i članovi Kluba “25”.

U toku akcije, sedme koju su pivarci za tri godine koliko postoji njihov klub, prikupljeno je 59 jedinica krvi.

Ranko Jakšić, predsjednik Kluba koji je ove godine proglašen za najbolji klub dobrovoljnih davalaca u Crnoj Gori, kazao je da koliko god da smo humani i da želimo da se odazovemo pozivu za pomoć, nekada ne možemo stići na vrijeme, pa se zato moramo potruditi da krv čeka pacijenta, a ne on nju.

„Osjećaj da malo našeg vremena koje provedemo dajući krv obezbjeđuje dovoljne količine ove dragocjene tečnosti, biće nam vodilja i u narednim akcijama, a priznanje koje smo dobili ove godine samo je potvrda da su moje kolege svjesni potrebe da treba pomoći drugima“, kazao je Jakšić nakon akcije.

Doktorica Dragica Jančić kazala je da je akcija došla u pravi trenutak jer su ostali bez rezervi svih krvnih grupa.

„Ova akcija nije dovoljna za sve naše potrebe, već samo da popravi rezerve da možemo da intervenišemo u hitnim slučajevima. Da bismo imali dovoljno krvi potrebno je da se uključi što veći broj građana, jer su naše potrebe mnogo veće od broja akcija“, kazala je Janičić.

Prema njenim riječima, u posljednje vrijeme bila je povećana potražnja za krvnim grupama A i B tako da su praktično ostali bez njihovih rezervi.

Povodom tri godine postojanja Kluba, dobrovoljne davaoce krvi koji su zaposleni u Pivari „Trebjesa“, posjetili su predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Vojislav Mijušković i direktor Crvenog krsta Nikšić Milorad Drekalović. Mijušković je uručio zahvalnice davaocima koji su dragocjenu tečnost dali pet, deset i 20 puta.

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Pivare „Trebjesa“, koji je osnovan na Dan kompanije, okuplja petinu zaposlenih u tom preduzeću.

Bonus video: