POMOĆ SEBI I DRUGIMA

Milivojević pozvao Amfilohija na dijalog

Milivojević je, u otvorenom pismu Amfilohiju, naveo da poštuje pravoslavnu crkvu, navodeći da ona i hrišćanstvo opstaju i traju hiljadama godina
131 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 09:23h

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević, pozvao je mitropolita Amfilohija da razgovaraju, navodeći da je za sve LGBT osobe u Crnoj Gori Pravoslavna crkva važan autoriret i društveni činilac s kojim treba voditi dijalog i promovisati politiku mira i nenasilja. Milivojević je, u otvorenom pismu Amfilohiju, naveo da poštuje pravoslavnu crkvu, navodeći da ona i hrišćanstvo opstaju i traju hiljadama godina. “Neću ništa reći, u ovom otvorenom pismu, što bi ste Vi, ili javnost, mogli shvatiti kao uvredu, nepoštovanje ili miješanje u unutrašnje stvari crkve i njenu viševjekovnu dogmu. Imam stav ali nisam kompetentan da na tom nivou s Vama vodim razgovor. Mislim da to nije moj posao niti na to imam pravo”, navodi on. Milivojević je kazao da je društveni aktivista za ljudska prava. “To je moj posao i ovozemaljska misija. Svojevoljno, pri razumu, i bez uticaja lobija, iz potrebe da pomognem drugima i sebi, podržao sam borbu za društvenu prihvaćenost LGBT osoba. Taj proces traje, intenzivno, već nekoliko decenija”, naveo je on.

Milivojević je kazao da je ugroženost i dalje prisutna ali da je napredak svakodnevan. “Ugroženost se ogleda i u tome što se homoseksualnost, nekada iz neznanja, više iz namjere, namjerno poistovjećuje sa zločinom. To mora prestati", poručio je on. Prema riječima Milivojevića, mora prestati i pristup koji za potvrdu pobožnosti podrazumijeva i zahtijeva negativan stav i odbacivanje društvenog aktivizma.“Isus Hrist je bio društveni aktivista. Sveti Petar Cetinjski se uz vjerska, vojna i državna pitanja bavio i društvenim aktivizmom, tipičnim za to vrijeme, - širenjem mira i ljubavi među braćom. Društveni aktivista bio je i sveti Sava, utemeljivač Pravoslavne crkve u Srba. Svi oni su pomagali ugroženima”, ukazao je on. Milivojević je naveo da od malena pripada, na različite načine, ugroženima. “Od rođenja u Kninu. Od četiri godine kada sam postao izbjeglica do danas kada sam LGBT aktivista. Zato vas molim ne otežavajte ako već niste u prilici da pomognete. A uvjeren sam da itekako možete doprinijeti razumijevanju i miru”, poručio je on. Milivojević je kazao da razumije “pastirsku potrebu” da Amfilohije bude oprezan. “Ali, nisam siguran da je opravdana i potrebna tolika rezervisanost i odbojnost crkve prema nevladinim organizacijama koje su odigrale i igraju, odlučujuću ulogu, u demokratizaciji zemlje i unapređenju svih ljudskih prava”, kazao je on.

Video: TV Vijesti

Prema riječima Milivijevića, dugoročno nije dobra, niti opravdana, tolika odbojnost crkve prema društvenom aktivizmu i brojnim društvenim pitanjima, među kojima je, dodao je, itekako važna bezbjednost i siguran život LGBT osoba. Milivojević je kazao da su iz Crkve potrebni glasovi mira i nenasilja. “Tu je važna mudrost onih koji govore u ime crkve. Ona je imala važnu istorijsku ulogu. Njena današnja društvena uloga je izuzetna i nikako se ne smije potcjenjivati i marginalizovati. Crkva je, htio to neko priznati ili ne, dio, pluralizma”, rekao je on. Milivojević smatra da ne treba sve iz modernog pluralističkog društva odbaciti i proglasiti nehrišćanskim, antihrišćanskim, zapadnjačkim i prokomunističkim, navodeći da se podrazumijeva važna uloga religijskog pluralizma “u kojem biti LGBT osoba nije i ne smije biti nikakva jeres”.“U ime svetog Arhangela Mihaila, moje krsne slave, svetog Petra Cetinjskog i sveta Vasilija Ostroškog molim Vas da pozovete na mir i na odsustvo nasilja ne samo u nedjelju, na šetnju onih koji su diskriminisani i ugroženi, a koju organizuje sestrinska organizacija Kvir Montengero, nego i na dalje, prema svima u našoj zemlji”, kazao je on. Milivojević je pozvao Radovića na međusoban razgovor. “Uvjeravam Vas da je za sve LGBT osobe u Crnoj Gori, pravoslavna crkva važan autoritet i društveni činilac s kojim treba voditi dijalog i promovisati politiku mira i nenasilja”, zaključio je on.

Galerija