MUP: Poziv raseljenim da predaju zahtjev za stalni boravak

Rok za podnošenje zahtjeva je dva puta produžavan i trenutno važi do 31. decembra, ne postoji mogućnost za naknadno odlaganje
1 komentar(a)
Abid Crnovršanin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Abid Crnovršanin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.10.2013. 12:16h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i UNHCR apelovali su danas na raseljene i interno raseljene da do kraja godine predaju zahtjev za stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Crnoj Gori, kako se ne bi našli u poziciji stranca sa nezakonitim boravkom. Direktor Direktorata za upravne unutrašnje poslove Abid Crnovršanin podsjetio je da je rok za podnošenje tog zahtjeva dva puta produžavan, i naglasio da ne vjeruje da se to može desiti i nakon 31. decembra. Crnovršanin je na konferenciji za novinare rekao da se, i pored produženja zakonskih rokova, u Crnoj Gori nalazi oko 4,8 hiljada raseljenih i interno raseljenih koji nijesu podnijeli zahtjev za regulisanje svog statusa.

On je podsjetio da raseljeni i interno raseljeni, za razliku od drugih stranaca u Crnoj Gori, status stranca sa stalnim nastanjenjem ostvaruju pod privilegovanim uslovima, jer su oslobodjena obaveze pružanja dokaza o obezbijeđenim sredstvima za izdržavanje, smještaju i zdravstvenom osiguranju.

Dobijanjem statusa stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori, te osobe dobijaju pun pristup osnovnim pravima gotovo kao crnogorski državljani, osim kada je u pitanju pravo glasa i zapošljavanje u nekim od državnih organa.

Bonus video: