GA: Pojačati intenzitet reformi na putu ka EU

EK je ovoga puta pokazala veću odlučnost da uputi snažnije i konkretnije kritike i preporuke za probleme koje tradicionalno vučemo kao društvo i ne rješavamo, rekao je Raonić
0 komentar(a)
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.10.2013. 11:40h

Posvećenost i tempo crnogorskih reformi na putu ka Evropskoj uniji mora biti jači, a konkretan posao i zadaci za državu tek predstoje, što je jasna poruka ovogodišnjeg Izvještaja o napretku, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Štefan File, predstavio je u srijedu Izvještaj o napretku Crne Gore. Predsjednik GA, Boris Raonić, kazao je agenciji MINA da je Izvještaj o napretku pokazao da se stvari mijenjaju na bolje.

"Ali je poruka Evropske komisije jasna- tempo i posvećenost moraju biti jači i konkretan posao i zadaci nam tek predstoje", rekao je Raonić. On je kazao da se ovogodišnji Izvještaj komentarisao i prije zvaničnog objavljivanja što je, kako je ocijenio, dovelo do pogrešnog interpretiranja stvari i sadržaja koji nije dio dokumenta.

To se, apeluje on, ne bi smjelo ponavljati. "EK je ovoga puta pokazala veću odlučnost da uputi snažnije i konkretnije kritike i preporuke za probleme koje tradicionalno vučemo kao društvo i ne rješavamo. Sada imamo jasnije preporuke vezano za rješavanje brojnih problema a posebno organizovani kriminal i korupciju i sve manji prostor Vlade za inertnost i nečinjenje kada su u pitnju konkretni i opipljivi rezultati", poručio je Raonić.

Tome će, smatra on, doprinijeti i otvaranje poglavlja 23 i 24, "koji ce svojim srednjeročnim i dugoročnim pokazateljima obezbijediti i preciznije praćenje ostvarenih uspjeha u ovoj oblasti".

"Posebnu satisfakciju predstavlja činjenica da se sadržaj Izvještaja u velikoj mjeri poklapa sa rezultatima i analizama aktivnosti GA u prethodnom periodu i da je Vlada bila spremnija da na vrijeme prihvati sugestije sada se ne bi bavili njima", kazao je Raonić.

EK je ovoga puta pokazala veću odlučnost da uputi snažnije i konkretnije kritike i preporuke za probleme koje tradicionalno vučemo kao društvo i ne rješavamo.

On je rekao da je EK najdirektnije ukazala na suštinske probleme. Raonić je rekao da je to infiltracija organizovanog kriminala u javni i privatni sektor u mjeri koja ozbiljno zabrinjava, neefikasno tužilastvo kao i nedostatak pravosnažnih presuda u oblasti korupcije ne visokom nivou.

"I ovoga puta je potvrđeno da Fond za manjine ne funkcioniše u skladu sa zakonom i da se kroz njega ostvaruju lični interesi a sa druge strane nadležne državne institucije ništa ne preduzimaju povodom toga", podsjetio je Raonić.

On je naveo da transparentnost Vladinih procedura kad je u pitanju saradnja i finansiranje nevladinih organizacija oblast koja mora dodatno biti korigovana i u kojoj se moraju uspostaviti jasni kriterijumi a konflikt interesa iskorijeniti.

Ovakve ocjene, smatra Raonić, pokazuju da su crnogorske institucije nejake i neefikasne, kao i da ostavljaju veliki prostor nekažnjivosti i neodgovornosti ."To su upravo oni konkretni rezultati koje EK od nas očekuje".

"Svaku pohvalu o napretku treba tumačiti na pravi način i primijetiti da je uspjeh u napretku jako malog broja oblasti i institucija dobio oznaku dobar, a najčešče je primijećena "neka vrsta napretka" ili "mali napredak" što svakako nije zadovoljavajući intenzitet tempo za zemlju koja želi intenzivno savladavati pregovore", zaključio je Raonić.

Bonus video: