Mićunović bez riječi o zabrani promocije u Vladinom domu

“Narodni muzej je samostalna javna ustanova koja obavlja djelatnost u skladu sa zakonima..."
6 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2013. 09:39h

Ministar kulture Branislav Mićunović ne želi da se miješa u odluku direktora Narodnog muzeja Pavla Pejovića koji nije dozvolio da se u Vladinom domu na Cetinju održi promocija knjige univerzitetskog profesora i lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića.

“Narodni muzej je samostalna javna ustanova koja obavlja djelatnost u skladu sa zakonima, odlukom o organizovanju, statutom i drugim aktima, te u tom smislu Ministarstvo kulture nema komentar na vaša pitanja”, navodi se u odgovoru iz kabineta Mićunovića.

Pitanja “Vijesti” na koja Mićunović nema komentar su bila da li je diskriminatorska odluka direktora Narodnog muzeja Pavla Pejovića da zabrani promociju knjige Miodraga Lekića u Vladinom domu na Cetinju.

Takođe i da li direktor ima pravo da pravi selekciju ko može da iznajmi prostor i tako krši odluku koju je donio Savjet NMCG.

Pejović je 8. oktobra odbio zahtjev izdavača knjige “Dejli presa” da se promocija “Istorija Italije”, održi u Sali Ivana Crnojevića u Vladinom domu na Cetinju.

Odbijanje zahtjeva je obrazložio odlukom Savjeta NMCG od 24. jula 2009. da se ona može koristiti samo za potrebe državnih institucija i referentne naučne skupove.

U decembru iste godine dozvolio je da se u istoj sali promoviše knjigu Tamare Nikčević “Goli otoci Jova Kapičića”. U Vladinom domu je u oktobru iste godine održana svečana sjednica Mitropolijskog savjeta Crnogorske pravoslavne crkve. Fudbalski klub Lovćen je 31. avgusta ove godine na istom mjestu organizovao svečanu akademiju.

Bonus video: