Grad Podgorica pokreće akciju prikupljanja odjeće za siromašne

Ispred zgrade Sekretarijata za socijalno staranje, u Ulici Vuka Karadžića broj 16, biće postavljena dva specijalna kontejnera za prikupljanje odjeće
0 komentar(a)
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Savo Prelević
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2013. 07:38h

Glavni grad Podgorica pokrenuće danas povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, trajnu akciju prikupljanja korišćene garderobe koja će se distribuirati osobama i porodicama u stanju socijalne potrebe.

Akciju će, kako je saopšteno iz Sekretarijata za socijalno staranje, organizovati taj i Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, u saradnji sa Crvenim krstom Podgorice.

"Ispred zgrade Sekretarijata za socijalno staranje, u Ulici Vuka Karadžića broj 16, biće postavljena dva specijalna kontejnera za prikupljanje odjeće“, kaže se u saopštenju. Navodi se da je Glavni grad, u vremenu ekonomske krize, posebno posvećen materijalno ugroženim građanima i borbi protiv siromaštva.

Pravo na besplatni dnevni obrok koji se priprema u Narodnoj kuhinji ostvaruje 235 porodica, koje koriste 500 obroka, od čega se 119 obroka dostavlja na kućnu adesu. Za funkcionisanje Narodne kuhinje u ovoj godini izdvojeno je 480 hiljada eura

"U skladu sa ovim opredjeljenjem, u ovoj godini, kao što je to bilo i prethodnih, za socijalnu podršku izdvojiće preko dva miliona eura“, kaže se u saopštenju. Iz Sekretarijata su naveli da je pravo na jednokratnu pomoć u ovoj godini ostvarilo preko 1,7 hiljada osoba.

"Pomoć je dodjeljivana u vidu novčanih sredstava u iznosu od 50 do 150 eura, ili u osnovnim životnim namirnicama u tom iznosu“, dodaje se u saopštenju. Navodi se da pomoć i njegu u kući, odnosno usluge gerontodomaćica, koristi više od 90 starih osoba, dok je projektom "Njega starih lica”, u saradnji sa nevladinom organizacijom Karitas i Zavodom za zapošljavanje, koji se dijelom finansira iz budžeta Glavnog grada, obuhvaćeno oko 150 sugrađana.

Pravo na poklon pakete za novorođenčad ostvari oko 2.250 djece, dok je pomoć od 50 eura za kupovinu udžbenika i školskog pribora dobilo 900 djece, učenika osnovnih škola, čiji su roditelji korisnici matreijalnog obezbjeđenja porodice, koja su bez roditeljskog staranja ili su sa smetnjama u razvoju.

"Pravo na besplatni dnevni obrok koji se priprema u Narodnoj kuhinji ostvaruje 235 porodica, koje koriste 500 obroka, od čega se 119 obroka dostavlja na kućnu adesu. Za funkcionisanje Narodne kuhinje u ovoj godini izdvojeno je 480 hiljada eura“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je pravo na odmor i rekreaciju u odmaralištu Dječjeg saveza na Veruši koristilo 280 djece osnovno-školskog uzrasta iz porodica lošeg materijalnog stanja, a za funkcionisanje te ustanove opredijeljeno je 250 hiljada eura. Iz Sekretarijata su naglasili da je posebne segment djelovanja Glavnog grada socijalno-stambena politika.

Prema njihovim riječima, do kraja godine počeće gradnja stambene zgrade sa oko 100 stanova, koja će koštati oko 2,9 miliona eura. "Budžetom Glavnog grada za ovu godinu predviđeno je 500 hiljada eura za gradnju, a ostatak će se realizovati u narednoj godini“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će do kraja godine biti završena zgrada sa 116 stambenih jedinica, čiji su investitori Glavni grad i preduzeće "Gradnja promet” u javno-privatnom partnerstvu, i u kojoj će 38 stanova pripasti zaposlenima u Glavnom gradu.

Iz Sekretarijata su naveli i da je Skupština Glavnog grada dodijelila dvije lokacije za stambene objekte za potrebe penzionera na prostoru bivše Kamionske pijace. "Jedan objekat sa 100 stanova biće useljen do kraja novembra. Učešće Glavnog grada u ovim investicijama, pored zemljišta predstavlja i komunalno opremanje, kao i finansiranje projekta za gradnju“, navodi se u saopštenju.

Iz Sekretarijata podsjećaju da je Glavni grad besplatno ustupio zemljište za izgradnju stanova i Savezu samostalnih sindikata Crne Gore, Upravi za nekretnine, sindikatima Uprave policije i Kombinata aluminijuma Podgorica, kao i Sindikalnom povjereništvu Podgorice.

Prema njihovim riječima, za potrebe izgradnje objekta za raseljene ustupljeno je oko 140 hiljada metara kvadratnih zemljišta na Vrelima ribničkim. „Grad je obezbijedio i dvije stambene jedinice za djecu bez roditeljskog staranja koja su bila smještena u Dječjem domu 'Mladost', kao i stan za osobu koja je imala transplantacije bubrega“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: